Taber byggeopgaver til udlændinge

Tom ordrebog. MC Nedrivning i Borup har en tom ordrebog efter at have tabt opgaver som underleverandør til større entreprenørfirmaer, som i stedet ansætter udlændinge. Firmaet sender alle otte medarbejdere hjem i næste uge, hvis ikke de får nye opgaver ind.

Det er langt fra alle byggefirmaer, der oplever byggeboom. Michael Christiansen, MC Nedrivning, Borup, står nu med en tom ordrebog efter at have haft firma i 14 år.

Han mister byggeopgaver til entreprenører, som i stedet for at bruge MC Nedrivning som underleverandør, selv ansætter udlændinge til at løse opgaverne.

Hvis ikke han får nye opgaver i den kommende uge, sender han alle otte medarbejdere hjem.

- Min ordrebog er tom. Vi piller gulve op og river lofter ned i en beboelsesejendom på Vesterbro, og når vi er færdige med det, begynder jeg at sende medarbejderne hjem. Det er meget frustrerende hver dag at høre og læse om byggeboom, og at der er mangel på arbejdskraft, og så selv have en tom ordrebog, siger ejerleder Michael Christiansen, MC Nedrivning.

Ifølge Dansk Byggeri er der kommet 16.600 nye job i bygge- og anlægsvirksomheder fra august 2005 til august 2006.

Halvdelen af disse job er besat af udlændinge. Importen af arbejdskraft fra udlandet til byggebranchen udgør godt 8.000 personer.

Mister ordrerDenne import af udenlandsk arbejdskraft rammer MC Nedrivning på pengepungen. Virksomheden løser nedrivnings- og oprydningsopgaver for mellemstore og store entreprenører i underentrepriser.

Det er ufaglært arbejde, som løses på byggepladser og i ejendomme. Men de store kunder, som MC Nedrivning har løst opgaver for i en årrække, har nu selv overtaget entrepriserne ved at ansætte udlændinge.

- Udlændingene arbejder til en helt anden løn, end vi gør. Vi tager 280 kroner i timen. Når medarbejderne skal have overenskomstmæssig løn, og der er tegnet forsikringer, og vi overholder arbejdsmiljøloven, så er det alt i alt en meget konkurrencedygtig timepris. Men entreprenørerne ansætter udlændinge til meget lavere lønninger. Derfor frygter jeg, at vi taber opgaverne, fordi entreprenørerne får udført arbejdet langt billigere ved at ansætte udlændinge og på den måde skummer fløden, siger Michael Christiansen.

For nylig blev MC Nedrivnings medarbejdere smidt hjem fra en større opgave med at kradse fuger ud.

Da de mødte frem på byggepladsen, fik de at vide, at resten af entreprisen var solgt til anden side. De kunne så ved selvsyn konstatere, at opgaven nu blev løst af 20 polakker.

- Jeg har selv en polak ansat i firmaet, og han fik at vide af de nye polakker på byggepladsen, som overtog vores entreprise, at de fik 50 kroner i timen. Jeg vil gerne konkurrere, men det skal være på lige vilkår, siger Michael Christiansen.