Tårnhøj beskæftigelse hos DS SM

Industrieventyr. Sønderjysk metalvirksomhed investerer trecifret milliionbeløb i ny fabrik til at overfladebehandle vindmølletårne. 125 nye arbejdspladser på vej.

For bare tre år siden var ledelsen på DS Gruppens sønderjyske flagskib, maskinfabrikken DS SM A/S, i tvivl om, hvorvidt virksomheden overhovedet havde en berettigelse.

Siden har selskabet i Røde­kro og Hjordkær vest for Aabenraa oplevet et veritabelt industrieventyr og står foran en trecifret millioninvestering i nye faciliteter til at fremstille og overfladebehandle tårne til vindmølleindustrien. Det vil skabe omkring 125 nye arbejdspladser oven i de 440 i forvejen.

»Der er sket to markante ændringer siden 2004-2005: Olieprisen er steget, og behovet for udstyr til offshoreindustrien er vokset markant. Desuden er Polen kommet med i EU, og arbejdskraftens fri bevægelighed har fået polakker med mod på nye udfordringer til at søge til lande som Tyskland, England, Norge og Danmark, hvorved antallet af kvalificerede medarbejdere er faldet. Det har givet os mere at bestille«, siger adm. direktør Claus Bo Jørgensen, DS SM.

Kapaciteten er knapSiden 1998 har DS SM serieproduceret vindmølletårne for først NEG Micon og siden Vestas og Siemens samt norske og tyske producenter, og virksomheden har i perioden holdt fast i sin ordreproduktion inden for bygningsstål, processtål og offshore. På den måde har DS SM kunnet beholde en stab på 150-200 medarbejdere med den nødvendige viden.

»Jeg har været i branchen i 20 år og har oplevet, at vi hele tiden har måttet spænde livremmen ind og tænke kreativt for at overleve. Nu er vi i den helt ekstraordinære situation, at vi har så godt som fuldt booket i produktionen indtil efter 2009,« siger Claus Bo Jørgensen.

Et af svarene på den trængte kapacitet er en trecifret millioninvestering i en ny fuldautomatisk fabrik til overfladebehandling af vindmølletårne. Sandblæsning og maling af tårne flytter fra midten af 2009 fra Rødekro til Hjordkær, hvor et 19 hektar stort areal er købt, og der opføres en 325 meter lang ny fabrik. Samtidig udvides med yderligere to produktionslinjer, så kapaciteten til produktion af tårne øges med 70 procent. DS SM fremstiller nu årligt omkring 300 tårne.

»Vi er overbeviste om, at vindmølleindustrien er kommet for at blive, og at der i de næste ti år vil være et interessant marked i Europa, især når der kommer gang i offshoreparkerne. Vi ligger godt placeret nær den tyske grænse og kun otte km fra Aabenraa Havn,« siger Claus Bo Jørgensen. meArbejdskraft sydfra

Placeringen nær Tyskland smitter også af på mulighederne for at tiltrække det vigtigste råstof, arbejdskraft. Knap 100 af medarbejderne er tyskere, og 30 har andre nationaliteter. Claus Bo Jørgensen forudser, at det bliver aktuelt at trække yderligere på det nordtyske arbejdsmarked, når der skal mandes op til den øgede tårnproduktion. Ledigheden syd for grænsen er fortsat flere gange så høj som i Danmark.

DS SM havde i seneste regnskabsår en omsætning på 378,1 mio. kr. og et resultat før skat på 22,9 mio. kr. Claus Bo Jørgensen forventer at nå mindst samme omsætning i år. Trods fremgangen holder ledelsen hænderne nede langs siden.

Virksomheden indgår i metalkoncernen DS Gruppen A/S i Hobro med en omsætning på 1,4 mia. kr. og et overskud før skat på 101 mio. kr.