Sygeplejersker nedlægger igen arbejdet: »Formand har ikke styr på sine medlemmer – og det kan blive dyrt«

Rundt om i landet deltager sygeplejersker i overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Det tyder på, at formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, ikke har styr på sine medlemmer, vurderer politisk kommentator Hans Engell. Den udlægning er DSR-formanden uenig i.

Tirsdag morgen nedlagde flere sygeplejersker på Herlev Hospital arbejdet for en time. Her ses et billede fra mandagens protest samme sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkiv: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden tre uger siden, at regeringen bad Folketinget om at afslutte sygeplejerskekonflikten ved lovindgreb, men uroen ulmer fortsat blandt landets sygeplejersker.

Siden regeringsindgrebet har blandt andet Aarhus, Horsens, Roskilde og København været ramt af arbejdsnedlæggelser på hospitaler.

Tirsdag morgen nedlagde en gruppe sygeplejersker på Herlev Hospital arbejdet i en time i strid med overenskomsten, og protesterne fortsætter angiveligt onsdag.

Grete Christensen er formand for Dansk Sygeplejeråd, og hun tager stærk afstand fra de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Samtidig sender formanden en kraftig opfordring til sine godt 80.000 medlemmer:

»Alle de steder, hvor der har været overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, vil vi klart opfordre til, at de hurtigst muligt genoptager arbejdet og opretholder normaliseringen af arbejdet,« siger Grete Christensen.

Efter ti ugers strejke afsluttede regeringen i august sygeplejerskernes strejke ved lov. Tilbage står en flok skuffede sygeplejersker, som er utilfredse med deres løn- og arbejdsvilkår.

»Jeg har opfordret arbejdsgiverne til at sørge for, at der bliver nogle rum til at få talt om, hvilke frustrationer sygeplejersker har. For mig at se er det helt tydeligt, at der er alt for meget arbejde til alt for få hænder,« siger Grete Christensen.

Frustrationerne vælter ud af knaphullerne hos sygeplejerskerne, lyder det fra formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkiv: Liselotte Sabroe.

Hvad har du tænkt dig selv at bidrage med?

»Jeg har som noget af det første, da regeringen greb ind, bedt om møder med både Danske Regioner og Kommunernes Landsforening for at tale om den alvorlige situation, vi står i. Så har vi lokale kredsformænd og næstformænd, som er i dialog med arbejdsgiverne lokalt. Jeg synes, at vi gør, hvad vi kan.«

Grete Christensen, du ved, at politikerne ikke har nogen som helst planer om pludselig at give sygeplejerskerne 5.000 kroner mere i løn om måneden. Du er en erfaren fagforeningskvinde og ved, at det krav, man møder med, er uden realitet. Er det ikke svagt, at du og Dansk Sygeplejeråd ikke har nogle konstruktive løsninger?

»Vi er fuldstændig klar over, at vi ikke kan forhandle 5.000 kroner mere i løn om måneden til samtlige sygeplejersker lige her og nu, men jeg synes, at arbejdsgiverne har nogle kæmpe udfordringer med, at de både mangler en masse sygeplejersker, og de, der er tilbage, er dybt frustrerede over ikke at få den løn, som, de synes, de er værd. Derfor er det arbejdsgiverne, der i høj grad sidder med redskabet til at kunne give bedre vilkår, så vi fortsat har sygeplejersker i det danske sundhedsvæsen,« siger hun.

Hans Engell: Sygeplejersker er politisk isoleret

Ifølge politisk kommentator Hans Engell styrker de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser ikke sygeplejerskernes sag. Tværtimod, mener han.

»Det er ved at udvikle sig rigtig alvorligt. Noget tyder på, at Dansk Sygeplejeråds ledelse ikke har styr på sine medlemmer, og at der i sygeplejerskekredse er enormt dybe frustrationer. Det ligner målrettede politiske aktioner, men det er også helt klart et udtryk for, at dele af sygeplejerskerne føler sig enormt dårligt behandlet,« siger Hans Engell.

»Det her er noget, der kommer til at blive rigtig dyrt for de enkelte medlemmer, og for Dansk Sygeplejeråd kan det her gå hen og blive en ekstrem bekostelig affære. Der er jo ikke nogle løsninger i udsigt. Der er kommet et indgreb, og intet som helst tyder på, at man politisk skulle genoptage sagen,« tilføjer han.

Arbejdsretten har pålagt sygeplejerskerne at genoptage arbejdet og holde det stabiliseret.

Sygeplejersker, der har deltaget i de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, kan trækkes i løn og pålægges en bod på 56 kroner i timen. Arbejdsretten kan hæve boden til 86 kroner i timen, hvis arbejdsnedlæggelserne ikke ophører.

DSR-formand: Størst problem for arbejdsgiverne

Hos landets regioner, hvor de fleste sygeplejersker er ansat, oplyser man, at man vil behandle tirsdagens arbejdsnedlæggelser på samme måde, som man har behandlet de tidligere overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

»Vi ser en tæt sammenhæng mellem disse. På den baggrund tager vi derfor nu kontakt til Fagbevægelsens Hovedorganisation,« oplyser Danske Regioner til Ritzau.

Problemet er, at »sygeplejerskeområdet i øjeblikket er et skib uden ror«, mener Hans Engell.

»Den store risiko er, at konflikten eskalerer, så det ender helt galt. De næste arbejdsretlige skridt vil være, at man ude omkring på afdelingerne begynder at registrere medlemmer, som er fraværende, fordi de deltager i aktioner. Derefter vil der ske fritstillinger og afskedigelser, og begynder vi at komme ind i det område, vil det være yderligere benzin på bålet,« vurderer den politiske kommentator.

Hos Dansk Sygeplejeråd er Grete Christensen uenig i, at hun ikke har styr på sine medlemmer. Det er arbejdsgiverne, der ikke har god nok dialog med deres medarbejdere, mener hun.

»Arbejdsgiverne har lukreret på, at deres medarbejdere arbejder så meget ekstra for at få dækket over mange ubesatte stillinger. På den måde har man hjulpet danskerne til at få løst en kæmpe pukkel af sundhedsopgaver. Frustrationerne vælter ud af knaphullerne hos sygeplejerskerne, og det mener jeg er et større problem for arbejdsgiverne end for Dansk Sygeplejeråd,« siger Grete Christensen.