Sygeplejersker fortsætter protest – ikke set siden 90erne

Onsdag har sygeplejersker igen nedlagt arbejdet kort. Arbejdsnedlæggelser er ifølge lektor ikke almindelige.

Dansk Sygeplejeråd er samlet foran Christiansborg i København, torsdag den 26. august 2021. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De overenskomststridige arbejdsnedlæggelser blandt landets sygeplejersker er onsdag fortsat på Herlev Hospital.

Her har flere sygeplejersker ligesom de foregående dage nedlagt arbejdet i en time. Det er sket i protest mod, at politikerne i august afsluttede en strejke blandt sygeplejerskerne med et lovindgreb.

Det er dog overenskomststridigt. Strejker er kun lovlige, når de er varslet af fagforeningerne i forbindelse med forhandling af nye overenskomster.

Alligevel er protesterne fortsat i det små. Tilsvarende protester har været på blandt andet Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet.

Sådanne protester er ikke almindelige på det offentlige arbejdsmarked. Det fortæller arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, Aalborg Universitet.

»Vi skal faktisk tilbage til 1990erne for at se overenskomststridige arbejdsnedlæggelser i vid udstrækning,« fortæller han.

Protesterne fik i sidste uge landets regioner, hvor de fleste sygeplejersker er ansat, til at trække Dansk Sygeplejeråd (DSR) i Arbejdsretten.

Retten pålagde sygeplejerskerne at genoptage arbejdet. Men protesterne er altså fortsat.

/ritzau/