Sydbank: Storbritanniens BNP-vækst er hårdt ramt af brexit

Selv om Storbritanniens BNP er vokset med 0,3 pct. i årets andet kvartal, er det langt fra noget at prale af. Britisk økonomi har nemlig oplevet en mærkbar opbremsning i det første halvår ifølge det britiske statistikbureau (ONS), som ikke er overraskende.

Arkivfoto. Selv om Storbritanniens BNP er vokset med 0,3 pct. i årets andet kvartal, er det langt fra noget at prale af. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det forklarer Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank.

»Siden briterne stemte nej til EU i juni 2016, er inflationen braget op. På kort tid er inflationen steget fra 0,5 pct. til 2,6 pct. i juni.«

»Det rammer briternes købekraft hårdt i en periode, hvor lønningerne kun stiger moderat. At briternes penge rækker kortere og kortere for hver måned ses tydeligt på detailsalget, der har haft det svært i år,« skriver han i en kommentar.

Anders Høyer, cheføkonom i Sparekassen Kronjylland, peger ligeledes på, at forbrugerne tydeligt kan mærke inflationen.

»Dagens tal bekræfter, at der har været en nedgang i væksten i Storbritannien i først halvår. Det skyldes især, at de britiske forbrugere har fået mindsket deres købekraft i kølvandet på brexit, hvor det britiske pund faldt kraftigt,« skriver han i en kommentar.

Det forventes ifølge Anders Høyer, at væksten i euroområdet igen vil være højere end i Storbritannien.

Det er andet kvartal i træk, at væksten i Storbritannien er lavere end det seneste år. Storbritanniens BNP steg med 0,6 pct. i samme kvartal sidste år.