Sydbank: Politisk uro og handelskrig kan presse tysk økonomi

Flere toldbarrierer og en øget uro på den politiske scene i Tyskland kan lægge en dæmper på økonomien for naboen i syd.

Flere toldbarrierer og en øget uro på den politiske scene i Tyskland kan lægge en dæmper på økonomien for naboen i syd.  Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer makroanalytiker hos Sydbank, Kim Blindbæk, i en analyse på baggrund af det tyske Ifo-indeks, der i juni, som ventet, faldt til 101,8 fra 102,3 i maj.

Samtidig var de tyske virksomheders forventninger til fremtiden uændret. Men der er flere faresignaler i horisonten.

»Den politiske usikkerhed i Tyskland er nemlig tiltaget på det seneste, og risikoen for en global handelskrig ulmer under overfladen,« skriver Kim Blindbæk i en analyse.

På EU-topmødet sidst på ugen skal politikerne debattere en fælles løsning på et intergrationsproblem, der kan afkorte den tyske regerings levetid gevaldigt, forklarer han.

»CSU truer nemlig med at lukke de tyske grænser den 1. juli, hvis der ikke findes en løsning på EU-topmødet. I værste fald kan den tyske regering blive væltet,« lyder det fra Kim Blindbæk.

Fredag truede den amerikanske præsident, Donald Trump, desuden med at smække en told på 20 pct. på europæiske biler eksporteret til USA.

»Set med tyske briller bliver det for alvor kritisk, hvis Trump svarer igen med importtold på europæiske biler,« skriver Kim Blindbæk og vurderer, at Ifo-indekset kan komme under pres, hvis handelskrigen eskalerer.

Det tyske IFO-indeks dækker over omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af det nuværende forretningsklima, og hvordan de venter, at de næste seks måneder vil blive.