Sydbank: Nyt lån afværger ikke nødvendigvis euroexit

Selvom Grækenland nu begynder at betale lån tilbage - godt nok med penge fra nye lån - så er det fortsat et åbent spørgsmål, om Grækenland er en del af eurosamarbejdet om et år.

Flags of the European Union are displayed outside the headquarter of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on July 20, 2015 as Greece has begun making a 4.2 billion euro ($4.6 billion) payment due to the ECB as well as outstanding sums due to the International Monetary Fund (IMF) according to a ministerial source. The transfer was made possible by a short-term "bridge" loan of 7.16 billion euros granted by the European Union on July 17, 2015. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND

Det vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

- Det er sjældent god økonomisk latin at låne penge for at betale gamle lån tilbage, vurder han, men fremhæver, at det er det, Grækenland gør.

Grækerne betaler gamle lån for i alt 6,25 milliarder euro (godt 46 mia. kr) tilbage til Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF). Dermed afværger Grækenland en truende statsbankerot her og nu.

Men det svarer lidt til at tisse i bukserne for at holde varmen, da pengene til afdragene kommer fra nye lån.

- Grækenland har fået et midlertidigt nødlån fra de andre eurolande på godt 7 mia. euro (53 mia. kr.) til at betale regningerne i juli, skriver han.

Jacob Graven understreger, at godt nok får de nye lån har længere løbetid og lavere rente end de gamle lån, der betales tilbage og giver dermed Grækenland en smule luft, men betingelserne for det nye lån forværrer på kort sigt den græske krise. Det skyldes, at en af betingelserne er, at momsen i Grækenland bliver hævet fra og med mandag, så både grækere og turister mærker, at mange ting bliver dyrere i Grækenland.

Dertil kommer, at den græske offentlige gæld er så høj, at det er højst tvivlsomt, om gælden nogensinde bliver betalt tilbage.

- Selv om Grækenland her og nu afværger en statsbankerot og exit fra euroen med nye lån, så betyder det ikke, at Grækenlands økonomiske problemer er løst. Det er fortsat et åbent spørgsmål, om Grækenland er en del af eurosamarbejdet om et år, konkluderer han.