Sydbank: Med dagens inflationstal kommer renteforhøjelsen

Den sidste lille forhindring er nu fjernet for, at den amerikanske centralbank (Federal Reserve) kan hæve renten onsdag klokken 20 dansk tid efter at have holdt renten tæt på nul i syv år.

Foto: © Brendan McDermid / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.

- Lav inflation er den vigtigste årsag til, at Federal Reserve ikke har sat renten op for længst. Men nye tal viser nu, at inflationen er på vej op. Dermed er vejen banet for, at renten kan sættes op onsdag aften, vurderer han.

I november steg inflationen i USA til 0,5 pct. fra 0,2 pct. i oktober.

- Det er især lave energipriser, der holder inflationen nede. Renset man tallene for energi- og fødevarepriser, steg inflationen til 2,0 pct. fra 1,9 pct. i oktober. Det er ikke set højere i tre et halvt år, siger han og tilføjer:

- Hvis man zoomer ind på prisudviklingen i de seneste tre måneder, er der tegn på, at inflationen er ved at tage fart. Omregnet til årsniveau er priserne eksklusive energi- og fødevarer steget med 2,4 pct. i de seneste tre måneder.

Det fjerner ifølge cheføkonomen - sammen med solid fremgang på det amerikanske arbejdsmarked - den sidste rest af tvivl hos centralbankcheferne om, at renten skal hæves onsdag aften.