Sydbank: Grækenlands økonomiske kvaler langt fra slut

Selv om Grækenland og landets udenlandske kreditorer ifølge den græske finansminister, Euclid Tsakalotos, tidligt tirsdag nåede enighed i forhandlingerne om en række reformer, der skal gennemføres i Athen, betyder der ikke, at Grækenland har løst sine problemer, skriver Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.

Grækenlands økonomiske kvaler er langt fra ovre, skriver økonom fra Sydbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Den nye aftale betyder desværre ikke, at Grækenlands økonomiske kvaler nu er slut. En af de afgørende betingelser for, at Grækenland kan låne flere penge, er, at den græske regering i de næste mange år skal have store overskud på statsbudgettet, skriver Jacob Graven i en kommentar.

Grækenland skal i juli tilbagebetale 7,5 mia. euro i afdrag på tidligere lån, og uden nye lån ville det betyde en græsk statsbankerot.

- Det vil kræve en fortsat ekstremt stram sparepolitik fra den græske regering i mange år. Det er tvivlsomt, om den græske befolkning i længen vil acceptere det. Springer grækerne på et tidspunkt fra aftalen, er der overhængende risiko for, at den finansielle uro omkring Grækenland igen slår ud i lys lue, skriver Jacob Graven.

Noget af det, som grækerne særligt fremhæver ved aftalen, er, at Grækenland skal have eftergivet en del af sin gæld på 315 mia. euro. Det svarer til 175 pct. af Grækenlands bruttonationalprodukt.

- Vi tvivler dog på, at især Tyskland vil acceptere at eftergive Grækenland en del af gælden, i hvert fald før det tyske valg i efteråret. Snarere kan der blive tale om at give lånene længere løbetid og lavere renter og med mulighed for afdragsfri perioder, skriver Jacob Graven.

- I bedste fald kan grækerne måske få en aftale om, at en lille del af gælden kan blive eftergivet, hvis Grækenland i de kommende år holder løfterne og sikrer store overskud på statsbudgettet år efter år, skriver Jacob Graven.

De internationale kreditorer har endnu ikke bekræftet den græske finansministers oplysninger om en aftale.

/ritzau/FINANS