Sydbank: Forbrugertilliden i USA når højeste niveau i 17 år

Flere arbejdspladser, få arbejdsløse og en voksende realløn er skyld i, at tilliden til økonomien blandt de amerikanske forbrugere i oktober steg til det højeste niveau siden december 2000.

Foto: Joshua LOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Jacob Graven, cheføkonom ved Sydbank, i en kommentar, efter at det amerikanske Conference Board tirsdag har offentliggjort tal for forbrugertilliden i USA i oktober.

- Amerikanernes optimisme vil ingen ende tage. Nye tal viser, at de amerikanske forbrugere i oktober var mere optimistiske omkring økonomien end på noget tidspunkt siden december 2000.

- Det er kombinationen af mange nye jobs, lav arbejdsløshed og stigende realløn, der hiver amerikanernes mundvige opad. Samtidig er aktiekurserne på rekordniveauer, og renterne er lave, skriver Jacob Graven.

Forbrugertilliden lå i oktober på 125,9, hvilket ifølge Bloomberg News var højere end ventet blandt analytikerne, som havde estimeret 121,5.

Det er en stigning fra 120,6 i september.

- Den store optimisme på begge sider af Atlanten indikerer, at det økonomiske opsving fortsætter. Den største risiko er nu, at optimismen kan tage overhånd, så forbrugere, virksomheder og investorer begynder at blive overoptimistiske, skriver Jacob Graven.

Ifølge cheføkonomen er opsvinget dog sundere end i årene op til finanskrisen, fordi forbrugerne har krisen i baghovedet.

- Både i USA og Europa er forbrugerne trods den høje optimisme forsigtige med at låne penge. En af årsagerne er formentlig, at mange har krisen i frisk erindring.

- Det nuværende opsving er derfor i de fleste vestlige lande sundere og mere holdbart end opsvinget i årene op til finanskrisen, hvor forbrugsopsvinget i høj grad kørte for lånte penge, vurderer Jacob Graven.