Sydamerika danner ny frihandelsregion

De sydamerikanske lande lægger grundstenen til et økonomisk og politisk samarbejde, der skal danne modvægt til EU og USA. Det er en skrøbelig grundsten.

Læs mere
Fold sammen
Endnu et forsøg på et kopiere EUs succes har set dagens lys. Samtlige sydamerikanske lande på nær Paraguay har besluttet at lægge fundamentet til en økonomisk og politisk union, der efter planen skal udvikle sig til et samarbejde, der kan give modspil til USA og EU.

»Vi er her for at give sjæl, hjerte og liv til (Simon) Bolivars drøm,« sagde præsident Alejandro Toledo fra Peru, hvis gamle inkahovedstad Cusco dannede rammen om underskriftceremonien onsdag. Frihedshelten Bolivar bekæmpede den spanske kolonimagt og drømte om et forenet Sydamerika.

På papiret ser det meget godt ud. South American Community of Nations, som unionen skal hedde, skabes ved at fusionere de to eksisterende handelsblokke: Mercosur, som omfatter landene øst for Andesbjergene, og Andean Community, som omfatter landene vest for den enorme bjergkæde, der selv i dag fungerer som en effektiv handelsbarriere.

Til sammen vil det forenede sydamerikanske kontinent have et bruttonationalprodukt større end Canadas og en befolkning på næsten 400 millioner. Samtidig er regionens indflydelse stigende, og navnlig kontinentets dynamo, Brasilien, er begyndt at spille med musklerne internationalt og var blandt andet en af arkitekterne bag WTO-topmødets sammenbrud i Cancun sidste år.

I praksis ser virkeligheden imidlertid mindre rosenrød ud, og mange tvivler på den politiske vilje til reelt at gennemføre det ambitiøse projekt.

Entusiasme eller ej er dannelsen af den sydamerikanske union endnu et eksempel på tendensen til regionalisering af verdensøkonomien og dannelsen af stadig flere handelsblokke. Tidligere på måneden tog Asiens ASEAN-lande eksempelvis yderligere skridt til styrkelsen af deres egen handelspolitiske union, der også har klare politiske ambitioner à la EU.

På det amerikanske kontinent har frihandelsområdet NAFTA længe været en succes for USA, Canada og Mexico. Præsident Bushs forsøg på at udvide successen til et Free Trade Area of the Americas, som skal omfatte begge kontinenter, er imidlertid indtil videre reelt strandet på USAs uvilje til at liberalisere landbrugshandlen og sydamerikanernes uvilje mod at liberalisere servicesektoren. Den nye sydamerikanske union kan også ses som et forsøg på at dæmme op for USAs indflydelse i regionen.