Swedbank: Det værste af krisen er overstået

Den globale økonomi synes at komme sig efter fem år præget af ekstreme finansielle og realøkonomiske problemer. Det vurderer Swedbank i sin nyeste økonomiske prognose.

Foto: Christian Als

Den svenske finanshus Swedbank konkluderer, at det værste synes at være overstået, men at udfordringerne samtidig er store.

- Selv om der er grund til øget optimisme findes der stadig betydelige økonomisk- politiske udfordringer, især i USA , Japan og Europa . Den største risiko for euroområdet er, om den mere afdæmpede udvikling på de finansielle markeder vil få politikerne til at trække nogle af de nødvendige reformer tilbage, vurderer Swedbanks cheføkonom, Cecilia Hermansson i et notat.

Hun hæfter sig ved, at udviklingen i den globale økonomi i den seneste tid er blevet mere forskelligartet. I USA og Kina har den økonomiske genrejsning taget til i styrke. Modsat er situationen i Europa og Japan blevet forværret, og politikerne kæmper for at undgå ny recession. Kun Japan ventes at vinde den kamp i år.

For 2013 venter Swedbank en lille vækstfremgang i verdensøkonomien til 3,1 pct. på årsbasis fra 3,0 pct. i år. 2014 ventes at byde på en vækst på 3,4 pct.

- En global vækst på 3-3,5 pct. lyder måske ikke strålende, men når der tages højde for, hvor svær situationen er i de mere udviklede økonomier er det positivt, at de relativt stærke vækstlande fortsat yder støtte til verdensøkonomien, påpeger Swedbank.

Banken spår en negativ vækst i eurozonen på 0,3 pct. i år mod 0,4 pct. sidste år, hvorefter økonomien igen vil vokse i 2014, dog begrænset med 0,7 pct.

I USA ventes bruttonationalproduktet at vokse med 2,0 pct. i 2013 og 2,3 pct. i 2014 mod 2,2 pct. i 2012. Væksten i Kina estimeres til 7,7 pct. sidste år, stigende til 7,9 pct. i år, hvorefter den klinger lidt af til 7,5 pct. i 2014.

I Japan ventes vækstrater på 0,7 pct. og 1,2 pct. i henholdsvis 2013 og 2014.

/ritzau/FINANS