Svineproducenter skal skære i brugen af antibiotika

Der skal bruges otte procent mindre antibiotika i svineproduktionen de næste otte år, har flertal aftalt.

(ARKIV) Svinestald den 27. september 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Den danske svineproduktion skal de næste fire år nedbringe brugen af antibiotika med otte procent - to procentpoint hvert år. Den målsætning er vedtaget af et flertal på Christiansborg.

Alle partier undtagen Nye Borgerlige har aftalt den nye målsætning efter rådgivning fra Det Veterinærmedicinske Råd.

I de fem år fra og med 2014 til og med 2018 var målsætningen en nedbringelse på 15 procent. Altså tre procentpoint om året.

Da perioden udløb var resultatet, at der var brugt 13 procent mindre antibiotika, hvor målsætningen altså var 15 procent.

Denne gang har Det Veterinærmedicinske Råd besluttet at anbefale en mindre reduktion af blandt andet to hensyn:

Dels er de lavest hængende frugter allerede plukket. Dels kommer reduktionen samtidig med, at svineproducenterne skal fjerne al medicinsk zink som følge af en EU-beslutning.

Ved tidligere reduktioner har blandt andet organisationer som Greenpeace påpeget, at den mindre brug af antibiotika i flere tilfælde blot dækker en overgang til brug af medicinsk zink.

Miljø- og Fødevareministeriet oplyser, at reduktionen fortsat opgøres i kilo aktivt stof, men at det fremover også skal ske i antallet af doser.

Problemet med brugen af antibiotika er, at det kan skabe resistens hos mennesker og dyr.

Man har således set en stigning i antallet af mennesker, der smittes med MRSA fra husdyr. Det er en multiresistent bakterie, som er svær at behandle med gængs antibiotika.

/ritzau/