Svindelanklaget milliardær synker dybt ned i korruptionsskandale

Den brasilianske milliardær André Esteves smider nu både sin formandspost og topchefstilling i den store sydamerikanske investeringsbank BTG Pactual. Milliardæren ligner endnu en prominent brasilianer med fingrene alt for langt nede i nationens store korruptionsskandale.

Den nu forhenværende bankchef André Esteves er under anklage for at have købt sig til tavshed hos et centralt vidne i forbindelse med den store korruptionsskandale i olieselskabet Petrobras. Fold sammen
Læs mere
Foto: NACHO DOCE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den brasilianske rigmand og André Esteves har mistet sine vinger. Fra at være en succesfuld bankchef og feteret rollemodel smed milliardæren natten til søndag håndklædet i ringen og opgav både formandspost og stillingen som topchef i investeringsbanken BTG Pactual.

Brasilianeren blev i sidste uge anholdt for at have forsøgt at købe sig til tavshed i en sag, der har forbindelse til den gigantiske korruptionsskandale i det statsejede olieselskab Petrobras. André Esteves stod i første omgang til at blive løsladt søndag, men har fået forlænget sin fængsling uden en medfølgende »slutdato«. Og det har altså fået bankmilliardæren til at slippe sine topposter i BTG Pactual, der ifølge Bloomberg i flere år har været den førende sælger af aktier i hele Latinamerika.

Siden André Esteves blev pågrebet, er bankens aktie raslet ned med over 25 pct. Og da sagen ramte offentligheden onsdag blev den brasilianske valuta svækket med næsten 2 pct. overfor dollaren, hvilket siger ikke så lidt om André Esteves’ position i toppen det fodboldglade lands finansverden.

Den nu forhenværende bankchef er helt konkret under anklage for, at han i forening med et fremtrædende medlem af det brasilianske regeringsparti skulle have forsøgt at betale en tidligere topchef i Petrobras for at undlade at nævne de to mænds rolle i den omfattende korruptionssag. Der synes at være en vis bund i anklagerne, da den brasilianske anklagemyndighed tidligere har offentliggjort en hemmelig lydoptagelse, der skulle dokumentere påstanden.

André Esteves fald fra tinderne tegner til at blive historien om den selvskabte milliardær, der siger farvel til rollen som prominent erhvervsmand og goddag til en tilværelse som en blandt mange skurke i Brasiliens største korruptionsskandale. Den vej, som Esteves nu synes at skulle ud på, er efterhånden ved at være en tæt trafikeret hovedgade af tidligere samfundsspidser, der sætter kurs mod en tilværelse i nationens skygge. Mere end 100 højtstående brasilianske embedsmænd, politikere og erhvervsfolk er allerede under anklage i den omfattende skandalesag.

De første domme i sagen faldt i juni i år, da to topdirektører fra byggefirmaet Camargo Correa blev idømt heftige fængselsstraffe på 16 år og fire måneder. De blev blevet dømt for korruption, medlemskab af en kriminel organisation og i alt 38 forskellige tilfælde af hvidvask.

Petrobras-skandalen har vokset sig så stor, at den reelt har sendt brasiliansk økonomi til tælling. Mangel på tillid, den højeste inflation i over 10 år og den laveste vækst siden 1990 er de væsentligste ingredienser i en lammende cocktail, der truer landets økonomiske udvikling. Den brasilianske centralbank har som en konsekvens sat landets styrende rente til hele 14,25 pct., hvilket ikke overgås af ret mange lande i verden.

Skandalen begyndte at rulle i foråret 2014, da den tidligere Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa blev fængslet og anklaget for at stå bag korruption i det statsejede olieselskab. Siden er skeletterne væltet ud af skabet. Costa har udpeget både parlamentsmedlemmer, samfundsspidser og internationale selskaber som medskyldige i korruptionsskandalen, der er den største nogensinde i Brasiliens historie.

Korruptionsskandalen i Petrobras har betydet jobtab i tusindvis og har hævet arbejdsløshedsprocenten til nye højder i en nation, som i forvejen er hårdt ramt af prisfald på olie. Det statslige olieselskab står for omkring 10 pct. af de samlede investeringer i Brasilien, men har i kølvandet af skandalen stoppet en lang række projekter og anlægsaktiviteter. Det har været med til at banke de brasilianske husholdninger i bund.

Den store korruptionssag trækker også tråde til Danmark, da brasiliansk politi tidligere på året overfor Berlingske udpegede en højtplaceret medarbejder i det danske rederi, som politiet vil afhøre. Den danske olie- og shippingkoncern blev en del af sagskomplekset i december sidste år, da den tidligere direktør i Petrobras, Paulo Roberto Costa, fortalte politiet, at han har modtaget penge fra Mærsks brasilianske agent som betaling for at levere fortrolige oplysninger, der kunne stille Mærsk bedre end konkurrenterne.

Bagmandspolitiet i Danmark er sidenhen blevet bedt om at gå ind i sagen. A.P. Møller - Mærsk har gentagne gange afvist alle anklager i sagen.