Svindel vælter nok en minister i Brasilien

Brasiliens nye minister med ansvar for at bekæmpe korruption er trådt tilbage, efter det er afsløret, hvordan han gav gode råd om, hvordan en korruptionsmistænkt kunne slippe for tiltale.

Foto: BRAZIL NATIONAL COUNCIL OF JUSTI

Det er det seneste nederlag for den nye regering, der blev indsat 12. maj, og det får igen Brasilien til at vakle kort før De Olympiske Lege i Rio de Janeiro.

Præsident Michel Temer havde udpeget Fabiano Silveira til at lede regeringens kamp mod korruption. Der er nok at tage fat på, eftersom halvdelen af politikerne i landets kongres efterforskes af anklagemyndigheden for korruption.

Det er tv-kanalen Globo, som har fået fingre i en lydoptagelse. Her kan man høre, hvordan Silveira instruerer Senatets formand, Renan Calheiros, i, hvordan han undgår en korruptionsundersøgelse.

Man kan også høre ham tale med bestyrelsesformand Sergio Machado for olieselskabet Transpetro, der hører under det statslige olieskab Petrobras.

Både Calheiros og Machado efterforskes af anklagemyndigheden for svindel.

I centrum står Petrobras, der skønnes at stå bag bestikkelse af politikere og topfolk i erhvervslivet til flere milliarder dollar.

Silveiras afgang kommer, kun en uge efter at den nye planlægningsminister, Romero Juca, trådte tilbage. Det var også en lydoptagelse, der fældede ham.

- En regeringsændring er nødvendig for at stoppe denne blødning, fortalte Juca Machado over telefonen - tilsyneladende en henvisning til, at der ikke skal indledes flere korruptionssager.

Temer blev indsat som præsident, efter et stort flertal i senatet tidligere i maj stemte for at stille den folkevalgte præsident, Dilma Rousseff, for en rigsret.

Men Rousseff fra Arbejderpartiet er ikke, som mange af de brasilianske politikere, anklaget for korruption. Sagen mod hende bygger på, at hun har pyntet på statsbudgettet i 2014.

Rousseff får skylden for, at Brasilien de seneste par år har oplevet en kraftig økonomisk tilbagegang. Det er sket samtidig med, at den vigtige kinesiske efterspørgsel på brasilianske råvarer er faldet brat.

/ritzau/