Sveriges Riksbank forholder sig afventende i stor renteuge

Sveriges centralbank, Riksbanken, har tirsdag skudt en uge, der meget vel kan byde på historiske renteudmeldinger, i gang ved at fastholde renten på rekordlave minus 0,35 pct.

Foto: SVERIGES RIKSBANK / HANDOUT.
Læs mere
Fold sammen

»Udviklingen i svensk økonomi har været noget stærkere end ventet, samtidig med at den globale usikkerhed fortsætter. Inflationen er steget løbende siden starten af året, men har endnu ikke fast grund under fødderne. For at sikre den opadgående inflationstakt bør pengepolitikken fortsat være meget ekspansiv«, skriver Riksbanken i en pressemeddelelse.

Fem ud af 17 analytikere havde ifølge Bloomberg News sat næsen op efter en rentesænkning, og meldingen giver også udslag i både landets valuta og obligationsrenter.

Den svenske krone styrkes 0,7 pct. over for den danske krone efter rentemeldingen, mens renten på den tiårige svenske statsobligation stiger 4 basispoint til 0,89 pct.

Hos Nordea ser man ikke rentefastholdelsen som overraskende, da en række eksterne faktorer allerede er med til at stimulere den svenske økonomi.

»Den kommende renteforhøjelse i USA og den seneste skuffende beslutning af ECB har lettet styrkelsespresset på den svenske krone. Samtidig udvikler svensk økonomi sig bedre end ventet, og endelig kan flygtningestrømmen ses som en finanspolitisk stimulering af økonomien«, skriver Nordea i sin morgenrapport tirsdag.

Til gengæld havde Nykredit ventet, at Riksbanken tirsdag ville sænke renten yderligere, men anerkender, at det kunne gå begge veje.

»Vi havde forventet en rentenedsættelse på 10 basispoint, men udfaldet var meget usikkert. Rentebanen blev løftet en anelse på helt kort sigt, men blev ellers holdt uforandret fremad«, skriver Anna Råman, seniorøkonom i Nykredit, i en skriftlig kommentar.

Onsdag kommer turen til den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der ventes at hæve renten for første gang i ni år.

Ifølge markedet for futures vurderer markedsdeltagerne, at der er 78 pct. sandsynlighed for, at Federal Reserve vil bekræfte, at den amerikanske økonomi er stærk nok til at modstå den første renteforhøjelse siden 2006.

»En af de største udfordringer over de kommende år bliver at rulle den ekstremt lempelige pengepolitik tilbage, uden at økonomien og de finansielle markeder går i koma«, skriver Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.