Sverige vil bremse arbejdere fra østlande

Den svenske regering ændrer nu holdning til indvandring fra de nye EU-lande. Den frygter social turisme, fordi blandt andet Danmark har indført begrænsninger.

Den svenske regering har længe lovet, at borgere fra de nye EU-lande ville få fri adgang til Sveriges arbejdsmarked, når udvidelsen træder i kraft 1. maj.

Men nu har statsminister Göran Persson fået kolde føder - blandt andet fordi Danmark har indført begrænsninger.

»Da vi gav de forsikringer, stod vi side om side med Danmark, Holland og andre i Nordeuropa. Nu er der stort set kun Storbritannien tilbage,« siger han til Reuters.

»Vi må være realistiske og forstå, at hvis alle andre siger, at overgangsordninger er nødvendige, må vi også være opmærksomme på risikoen og beskytte os selv,« mener Persson.

Han frygter, at borgere fra de ti nye EU-lande vil komme til Sverige, arbejde få timer i pro forma-job og derefter være berettiget til sociale ydelser i landet. Men Göran Persson ønskede i går ikke at uddybe, hvordan en sådan trafik skal bremses.

Et bredt flertal i det danske folketing enedes i begyndelsen af december om et regelsæt, der skal forhindre social turisme og løntrykning, når Polen og de andre EU-lande kommer til.

Blandt andet vil de danske myndigheder kræve, at indvandrere fra østlandene skal have et job, hvor lønnen svarer til en dansk overenskomst. Ryger jobbet, ryger også opholdstilladelsen.

De danske regler blev aftalt, selv om regeringen egentlig ikke regner med, at Danmark vil være noget attraktivt mål for østeuropæere med udlængsel. Og undersøgelser foretaget af den polske regering tyder på, at lande som Tyskland, Østrig og Storbritannien vil være langt de mest populære destinationer for de ret få polakker, der overvejer at søge job i udlandet. Det skyldes først og fremmest sproget.

Tyskland og Østrig har vedtaget, at de ikke vil tillade arbejdskraftindvandring fra de nye EU-lande før i 2007. Storbritannien vil derimod ikke indføre nogen begrænsninger.

Men det synes Göran Persson ikke er noget argument for, at Sverige også kan lade være. De britiske sociale ydelser er langt lavere end de svenske, og derfor risikerer landet ikke misbrug af systemet, mener han.