Sverige frygter mareridtsommer – milliarder af turistkroner kan forsvinde

Den ganske anderledes coronastrategi, man har valgt i Sverige, får nu svenske økonomer til at frygte, at turisterne holder sig på afstand af den svenske sommer. Dette kan koste Sverige mange milliarder kroner.

 
Sverige har en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Et hyggeligt træhus i den let genkendelige farve faluröd, en solopvarmet klippe i skærgården eller måske et møde med Pippi i Astrid Lindgren-forlystelsesparken?

Normalt begynder turisterne at strømme ind i Sverige i slutningen af maj, men de kendte svenske turistattraktioner kan denne sommer ende med langt færre turister på grund af coronakrisen.

Sverige har valgt en helt anden strategi med færre restriktioner under krisen, og dette har blandt andet fået EU-landet Cypern til at sige nej tak til svenske turister.

Derfor er svenske økonomer bekymrede.

Klippeøen Sandö stikker op af havet med fiskerhuse i den populære faluröd og læssevis af turister. Økonomer frygter, at turisterne i år udebliver på grund af Sverige særlige coronastrategi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT vurderer Stockholms handelskammer i en ny prognose, at udenlandske gæsters forbrug for næsten 80 milliarder kroner, svarende til 56 milliarder danske kroner, i perioden fra juni til august risikerer at falde bort.

»Vi går ind i de tre allermest kritiske måneder, hvor virksomheder står og falder. Situationen er allerede slem med mange virksomheder, som har varslet og opsagt medarbejdere. Nu ser vi, at situationen risikerer at fortsætte i sommermånederne,« siger handelskammerets cheføkonom, Stefan Westerberg, til TT.

Håb om mere normalitet

Handelskammerets tal viser, at det er regionen omkring Sveriges hovedstad, Stockholm, der trækker flest udenlandske turistkroner. Næstflest indtægter kommer i sommermånederne fra regionene Kalmar, Gotland og Kronoberg.

Udenlandske turister forbrugte i 2018 for 144 milliarder svenske kroner, svarende til 101 milliarder danske kroner. Forbruget for svenske turister i Sverige var dog større, 192 milliarder svenske kroner, svarende til 132 milliarder danske kroner, viser en rapport fra den nationale myndighed Tillväxtverket, der ligger under det svenske erhvervsministerium, skriver TT.

Samtidig har EU-landet Cypern frabedt sig svenske turister på grund af den særlige svenske coronastrategi. I handelskammeret i Stockholm tør Stefan Westerberg dog ikke tro på, at svenske turister i stedet vil lægge lige så mange penge som de udlændinge, man nu frygter vil udeblive:

»Vi tror, at det vil give en vis kompensation, men det kommer ikke til at dække det hul, som stammer fra udenlandske turister. Vi har også set, at antallet af overnatninger for svenske indenrigsturister er faldet i løbet af foråret, og at belægningsgraden på svenske hoteller har været lav,« siger han og tilføjer, at han »naturligvis håber på mere normale tilstande«, i takt med at landene i Europa genåbner.

De særlige tilstande får dog ikke danskerne til at holde sig fra Sverige, hvis grænse er åben for EU-borgere og EØS-borgere.

Efter Kristi himmelfartsferien måtte Københavns Politi sende ekstra betjente til paskontrollen ved Øresundsbroen, idet danskere holdt i kilometer- og timelange køer for at komme ind i Danmark efter, hvad man forventer var weekendture til Sverige eller gennemrejser fra Bornholm.

Dette billede kan gentage sig i de kommende weekender, forventer politiet.