Svenskernes boligfest lakker mod enden

Efter konstante prisstigninger i knap 17 år, er der stadigt flere, som advarer om, at de svenske boligpriser er overvurderet og kan stå foran en nedtur.

Sverige har også sænket boligskatterne på markant vis, så de nu højst kan udgøre 6.000 svenske kroner årligt, uanset hvor stor og dyr boligen er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

De svenske boligpriser er hastigt skudt i vejret gennem de seneste 17 år. Priserne er steget med tæt ved 6,5 procent i gennemsnit årligt, selv når en kort periode med prisfald under finanskrisen regnes med. På det seneste har udviklingen været mere afdæmpet, men priserne er forsat over det seneste år steget med tæt ved tre procent, hvorfor priserne samlet set lige nu er 120 procent højere end i 2010. Men prisfald kan være forestående.

Nykredit har regnet sig frem til, at priserne på det svenske boligmarked er overvurderet med tæt ved 15 procent. Det er lidt mindre end de skøn, der er kommet fra både OECD, Den Internationale Valutafond (IMF) og Standard & Poor’s, der alle har talt om, at boligpriserne i Sverige er overvurderede med et sted mellem 15 og 25 procent alt efter hvilken boligform, der er tale om, og hvilke dele af landet blikket rettes mod.

Det er dog især lejligheder og de såkaldte »bostadsrätter«, der minder om de danske andelsboliger, som Nykredit anser for at være stærkt overvurderede i Sverige.

I Stockholm er priserne på denne boligtype steget på ganske markant vis. Fremgangen er på 144 procent siden 2000, mens huse i og omkring Stockholm »kun« er steget med 90 procent i samme periode. Over det seneste år er prisen på bostadsrätter tilmed fortsat med at stige i stor fart og med over ti procent i de centrale dele af Stockholm. Det er derfor på dette marked, at risikoen for prisfald er størst, vurderer Nykredit. Men kommer nedturen, kan det også ramme huse og villaer hårdt, eftersom købere vil holde igen og tvivle på, at priserne vil fortsætte op.

Prisfesten på det svenske boligmarked hænger sammen med mange forhold. Men som herhjemme er det den faldende rente og stigende befolkning i de store byer, der er blandt hovedårsagerne.

Indbyggertallet i Stockholm er steget med omkring 35.000 personer om året de seneste otte år, men der er kun bygget omkring 10.000 nye boliger per år.

Sverige har også sænket boligskatterne på markant vis, så de nu højst kan udgøre 6.000 svenske kroner årligt, uanset hvor stor og dyr boligen er.

Næsten halvdelen af alle svenske boliglån er nu lån, der får nye renter hver tredje måned, mens tæt ved resten er lån med ét til fem års løbetid. Andelen af lån, der har en lånetid på mere end fem år er helt nede på fem procent.

Stigende renter er noget af det, der kan punktere den svenske boligboble. Stiger renten med ét procentpoint kan det føre til prisfald på fire procent på længere sigt, mens et prisfald omkring syv procent er sandsynlig, hvis renten stiger med to procentpoint, viser analysen fra Nykredit, der dog venter at priserne på det svenske boligmarked vil stige med omkring én procent i 2014 og 2015.