Svenskerne klar med stor regelforenkling

Sveriges regering er klar med 300 initiativer, der skal forenkle vilkårene for at drive forretning.

Læs mere
Fold sammen
I et forsøg på at skubbe økonomien i gang inden valget i 2006, fremlægger Sveriges socialdemokratiske regering i dag en plan med 300 initiativer, der skal gøre livet mere enkelt for svensk erhvervsliv.

Planerne skal gøre det lettere at oprette og videreføre en virksomhed, som der bliver oprettet 35.000 af hvert år.

»Det handler om enklere regler, færre blanketter og mindre oplysningspligt, mere samarbejde mellem myndighederne, kortere sagsbehandlingstider, bedre service og tilgængelighed,« skrev erhvervsminister Thomas Östros i en kronik i Dagens Nyheter i går, hvori han præsenterede planen.

Økonomi i fin form
Planen er et resultat af et mangeårigt udvalgsarbejde, der har været ualmindelig sejlivet, i betragtning af hvor små de enkelte forslag er. »Én for èn er der tale om små sager - men samlet set kan det betyde en del,« siger analytiker Jörgen Appelgreen fra Nordea i Stockholm.

Det er ikke det første forenklingsinitiativ, regeringen har søsat op til valgkampen. I næste års finanslov har man således også indregnet en generel afskaffelse af arveafgiften, som blandt andet vil gøre virksomhedsoverdragelser mellem forældre og børn langt lettere.

Med en vækst langt over Europagennemsnittet og en arbejdsløshed på 5,5 procent (7,6 procent hvis man medregner dem i jobtræning) er svensk økonomi i forvejen i fin form.