Svenske fonde bejler til Danisco

De svenske EQT-investeringsfonde lægger sandsynligvis billet ind på køb af Danisco Foods.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De svenske investeringsfonde EQT er en mulig køber af Danisco Foods.

EQT-fondene, der er domineret af den stenrige Wallenberg-familie, sidder på en række mindre og mellemstore virksomheder, bl.a. danske Struers. Fondene er i forvejen tæt på at overtage Findus-koncernen, der sælger frosne grøntsager og fisk for 4,5 mia. kr. årligt, fra den schweiziske Nestlé Gruppe.

En overtagelse af Findus vil blive EQTs hidtil største investering. Derfor er det ikke urealistisk, at tilbud om køb af Danisco Foods bliver det næste skridt, EQT tager, erfarer Berlingske Tidende fra pålidelig kilde tæt på fondene.

"Jeg vil ikke kommentere forhandlingerne, før vi er kommet i mål med Findus. Vi har forhandlet længe med Nestlé, og jeg forventer snart disse forhandlinger afsluttet," siger partner Håkan Johansson fra EQT.

Dermed kan investeringsfondene sætte sig på 16 Findus-fabrikker. Af dem ligger hovedparten i Sverige. Desuden er der fabrikker i bl.a England, Frankrig og Spanien. Med et opkøb af Danisco Foods, vil svenskerne komme til at råde over 29 fabrikker og dermed have mulighed for stordrift og rationaliseringer.

Danisco Foods er én af de fem virksomheder, som Danisco har sat på salgslisten. Inden udgangen af april venter formanden for Danisco, Hugo Schrøder, at et par af virksomhederne er solgt. Schrøder pointerer, at Danisco kun vil sælge til købere, der vil gøre f.eks. Danisco Foods til en af sine kerneforretninger.

På spørgsmålet om EQT vil købe Danisco Foods siger Håkan Johansson:

"Vi udelukker ingenting. Er vi interesseret i Danisco Foods, orienterer vi offentligheden, når forhandlingerne med Nestlé er afsluttet."

Adm. direktør i Danisco Foods, Poul Steeskov, har følgende kommentar om udsigten til, at hans firma eventuelt sælges til svensk side:

"Det er sikkert udmærket. Det er slet ikke aktuelt endnu, og der er en masse andre muligheder."

Danisco Foods producerer færdigretter og frosne grøntsager, men står forholdsvis svagt på markederne f.eks. i Holland, Tyskland og Spanien og producerer heller ingen kendte mærker. Ved en integrering med Findus-virksomhederne vil EQT kunne opbygge en stærk fødevarekoncern inden for frosne grøntsags- og fiskeprodukter.

Findus har længe været et af Nestlés stedbørn, fordi den schweiziske koncern satser på salg af mærkevarer inden for kaffe, mineralvand, chokolade og iskreme.

Med køb af Findus sikrer EQT, at virksomhederne bevares som en samlet enhed. Med opkøb af Danisco Foods, der årligt omsætter for 2,3 mia. kr., vil Findus-koncernen blive styrket. Daniscos frasalg af fem virksomheder ventes i øvrigt ifølge en analytiker at indbringe koncernen et sted mellem fem en halv og syv en halv mia. kr.