Svensk storbank er fortsat lun på Danmark

FöreningsSparbanken åbner i Danmark til foråret, men den svenske storbank har ikke opgivet at købe en dansk bank.

Læs mere
Fold sammen
Den svenske storbank, FöreningsSparbanken, begynder på en frisk i Danmark til foråret. Bankens ledelse har besluttet at åbne et kontor i Danmark først i det nye år.

Banken satser dermed på organisk vækst, men et opkøb kan også komme på tale, siger bankens bestyrelsesformand, Carl Eric Stalberg, til nyhedsbureauet Reuters.

»Vores mål er organisk vækst suppleret med opkøb,« siger han til Reuters.

Raketfart
En stribe aktier i lokale og regionale banker i Danmark er steget med raketfart den seneste måned, fordi investorer har spekuleret heftigt i, at FöreningsSparbanken eller en anden svensk bank ville fremsætte et købstilbud på en dansk bank, som ville indeholde en klækkelig præmie til aktionærerne - akkurat som det skete, da Svenska Handelsbanken overtog Midtbank.

FöreningsSparbanken solgte den danske erhvervsbank FIH til islandske Kaupthing Bank tidligere på året for lidt over syv milliarder kroner. Det er de penge, der brænder i lommen på ledelsen i den svenske storbank.

Ledelsen står mellem valget at udbetale pengene til aktionærerne eller at bruge alle eller nogle af dem til opkøb.

Carl Eric Stalberg forudser ændringer i markedet i fremtiden.

»I løbet af få år kan billedet se anderledes ud, konsolideringen kan have fået fart, og vi kan have fundet en større partner. Men jeg kan ikke se det på kort sigt,« siger Carl Eric Stalberg.

FöreningsSparbanken er allerede repræsenteret i Helsinki og Oslo men altså ikke i København efter salget af FIH.

De fleste er enige om, at det er vanskeligt at købe en dansk bank, så længe det går så godt, som det er tilfældet i øjeblikket. Ingen bestyrelser eller direktioner føler sig presset til at sælge, når der er så meget medvind på indtjeningen. Alligevel er kurserne på regionale banker tordnet i vejret i en forventning om overtagelse.

Historien viser, at banker godt kan blive solgt, selv om de ikke officielt er sat til salg, og selv om de har stemmerets- og ejerretsbegrænsninger i vedtægterne. Det er kun et spørgsmål om pris og et spørgsmål om ændring af vedtægterne, som det skete, da Midtbank blev solgt.

Institutionelle investorer
Men analytikere peger alligevel på, at der er nogle banker, der er nemmere at overtage end andre. Roskilde Bank og Forstædernes Bank er således meget vanskelige at overtage, fordi de to bankers aktier er spredt på mange aktionærer. Der er således ikke registreret aktionærer med ejerandele på over fem procent af aktiekapitalen i nogle af de to banker.

Sydbank og Amagerbanken ser umiddelbart ud til at være nemmere at overtage, når der ses på ejerstrukturen. Sydbank har således flere institutionelle investorer i ejerkredsen. Det vil sige pensionskasser og lignende, og de skal som udgangspunkt gå efter det højeste afkast. Det samme mønster ses i Amagerbankens ejerkreds, hvor blandt andre pensionskassen PFA ejer over fem procent af aktierne.