Svensk økonomi var i overhalingsbanen i tredje kvartal

Mens dansk økonomi går tilbage, er der fremgang at spore i Sverige.

Foto: Brian Bergmann. I andet kvartal voksede det svenske BNP med 1,0 pct. sammenlignet med første kvartal, mens fremgangen var på 3,4 pct. sammenlignet med andet kvartal sidste år.
Læs mere
Fold sammen

Den økonomiske vækst i Sverige viste sig markant stærkere end ventet i tredje kvartal, hvor bruttonationalproduktet (BNP) i landet gik frem med 0,8 pct. sammenlignet med andet kvartal, mens fremgangen var på 3,9 pct. sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Økonomerne havde til sammenligning ventet en fremgang på bare 0,4 pct. på månedsbasis og 3,4 pct. på årsbasis, viser estimater indsamlet af Bloomberg News.

I andet kvartal voksede det svenske BNP med 1,0 pct. sammenlignet med første kvartal, mens fremgangen var på 3,4 pct. sammenlignet med andet kvartal sidste år.

Med den bedre end ventede økonomiske vækst i tredje kvartal lover det rigtig godt for den samlede vækst i 2015, lyder det fra Handelsbanken.

- Svensk BNP vækst gearede som ventet ned i tredje kvartal, men det var til en vækst på hele 0,8 pct. på kvartalsbasis fra 1,0 pct. på kvartalsbasis i andet kvartal. Der var dermed tale om en dobbelt så høj vækst, som vi og konsensus ventede på forhånd, skriver Rasmus Gudum-Sessingø, der er seniorøkonom hos Handelsbanken, i en kommentar.


- Således ser Riksbankens fokuserede strategi på den svenske krone ud til fortsat at bære frugt, og konjunkturbarometre har peget på fortsat robust vækst ind i fjerde kvartal. Således kan vores BNP-estimat på 2,9 pct. i år godt se ud til at være i den lave ende, efter at årsvæksten nu har ligget på 3,9 pct. de seneste to kvartaler, fortsætter seniorøkonomen.


Den svenske krone styrkes efter opgørelsen med 0,4 pct. over for den danske krone, så man nu skal betale 0,8089 danske kr. for en svensk af slagsen mod 0,8054 danske kr. per svensk inden opgørelsen.

Renten på den toneangivende tiårige svenske statsobligation stiger samtidig med 3 basispoint til 0,74 pct.