Svensk økonomi skuffer stort, mens svenskerne har forbrugsfest

Den svenske krone falder med stor hast for tiden. Det er en udvikling, der koster dyrt herhjemme og hos danske eksportvirksomheder, som ellers storsælger varer i Sverige

Gekås Ullared i Sverige er Skandinaviens største supermarked . Shoppingcentret er et trækplaster for både danskere og svenskere med trang til at købe stort ind. Arkivfoto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere

Den svenske krone fortsætter med at rasle ned – til stor skade for dansk eksport. Tidligere på måneden blev den svenske krone svækket betydeligt, fordi den svenske centralbank, Riksbanken, overraskede stort ved at sætte renten ned med hele 0,5 procent point til bare 0,25 procent.

Men nu er det skuffende tal for den økonomiske vækst i Skandinaviens klart største økonomi, der sender den svenske krone yderligere nedad.

Alene i går var nedturen på tæt ved en halv procent, og dermed er den svenske krone nu blevet næsten syv procent billigere på bare ét år, så én svensk krone nu kun koster tæt ved 80 øre i dansk regning.

Det er en udvikling, som rammer dansk eksport og erhvervsliv hårdt, eftersom danske varer bliver dyrere i Sverige, der årligt aftager danske varer og serviceydelser for mere end 110 milliarder kroner. Sverige er dermed Danmarks næststørste eksportmarked lige efter Tyskland.

Stor skuffelse

Den økonomiske vækst i Sverige var i årets andet kvartal helt nede på 0,2 procent i forhold til kvartalet før.

I første kvartal var der direkte negativ vækst og faldende velstand.»Så samlet er svensk økonomi slet ikke vokset i første halvår. Det er meget skuffende og betydeligt under den fremgang på 2,4 procent, som er ventet for hele 2014,« siger seniorøkonom Anna Råman fra Nykredit.

»Skuffende,« lyder det også fra økonom Magnus Alvesson fra Swedbank, som tilføjer, at »opsvinget i Sverige slet ikke er blevet så kraftigt som ventet.«

Den svagere udvikling skyldes især, at eksporten fra Sverige skuffer. Men det offentlige forbrug og erhvervslivets investeringer er også med til at holde væksten nede.

Derimod er der godt gang i det svenske privatforbrug, som står til at stige med op mod tre procent i år. Det er markant mere end herhjemme, hvor en fremgang på blot det halve er noget, som vil vække stor opsigt og glæde.

Det private forbrug i Sverige vokser, fordi både beskæftigelsen og reallønnen er i fremgang. De svenske lønninger er over det sidste år steget med op mod tre procent, og da inflationen nærmest er nede på nul, eller ligefrem er faldende, så giver det de fleste svenskere flere penge mellem hænderne til forbrug.

Forbrugerpriserne i Sverige er faldet i fire af årets første seks måneder. Men oven i det, så fortsætter de svenske boligpriser også med at stige hastigt.

»Det vil de sandsynligvis også blive ved med, eftersom renten er sat betydeligt ned og vil ligge på det nuværende lave niveau mindst frem til udgangen af 2015,« siger Anne Råman.

Fremgang i sigte

Den svenske Riksbank venter en vækst i Sverige på 2,2 procent i år og hele 3,3 procent til næste år.

»Den økonomiske aktivitet fortsætter med at blive styrket, især drevet af økonomisk fremgang hos husholdningerne og stigende byggeaktivitet,« konkluderede Riksbanken i en kommentar, da den den 3. juli i år sænkede renten.

Banken tilføjede, at når væksten i udlandet begynder at tage mere til, »så vil aktiviteten i de mere eksportafhængige dele af svensk økonomi også begynde at stige.«

Sverige er kommet betydeligt bedre gennem de senere års krise, end stort set alle andre lande i Europa. Det skyldes blandt andet, at Sverige har kunnet sænke renten, når tiderne var dårlige, og dermed kunne holde dampen oppe på boligmarkedet, hvilket har været med til at stimulere det private forbrug.

Sverige har dog en ret høj arbejdsløshed på hele 9,2 procent af arbejdsstyrken. Men som herhjemme er de tal sløret af alle mulige ordninger og specielle regler. At det rent faktisk går bedre på det svenske arbejdsmarked, ses derfor bedre ved at rette blikket mod beskæftigelsen, som er steget betydeligt de senere år. Også den andel af befolkningen, som er i arbejde, er øget i Sverige, der har en økonomi, som er tæt ved 50 procent større end herhjemme.