Svagt tillidstal putter malurt i bægeret

På det seneste har vi fået en masse stærke nøgletal fra USA, men dagens vigtige tal for forbrugertilliden - University of Michigan-indekset - drypper lidt malurt i bægeret.

Det vurderer cheføkonom i Nordea Helge Pedersen i en kommentar.

Tillidsindekset faldt til 80,0 i august fra 85,1 måneden inden og er nu på det laveste niveau siden april. Der var ventet en lille stigning til 85,2.

»Både opfattelsen af de nuværende forhold og forventningerne til fremtiden faldt tilbage,« noterer Helge Pedersen, der dog samtidig pointerer, at indikatoren ofte svinger fra måned til måned, og at udsvingene ofte afhænger af udviklingen i aktiekurser og benzinpriser.

»Ingen af disse størrelser har dog ændret sig markant negativt for forbrugerne på det seneste,« konstaterer cheføkonomen.

Han mener derfor, at tallene indikerer, at der er grænser for, hvor stærkt et opsving, som den amerikanske økonomi kan trække sig selv ind i allerede i år, hvor finanspolitikken er blevet strammet markant.

»Alligevel er der ingen grund til at frygte et tilbageslag i tredje kvartal. De hidtil offentliggjorte tal for 2. halvår har ret entydigt været stærke,« konkluderer han.

Det er derfor fortsat Nordeas forventning, at den amerikanske forbundsbank, Fed, vil annoncere, at opkøbene af obligationer, som er med til at holde renten på stats- og realkreditobligationer nede, vil blive reduceret på mødet i september.