Svageste kinesiske vækst i 28 år

Farten i verdens næststørste økonomi ventes at falde markant i året, der kommer.

En studerende deltager i undervisningen i management i Chengdu, Sichuan-provinsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: TYRONE SIU

Det seneste overslag fra Den Asiatiske Udviklingsbank (ADB) lyder på en vækst i den kinesiske økonomi i størrelsesordenen 6,8 procent i 2017 og 6,4 procent til næste år.

2017-estimatet er opjusteret med 0,1 procent, men vurderingen for næste år giver på den anden side en indikation af, at det kinesiske vækstmoment er ved at svækkes.

ADBs forskningsdirektør Joseph Zveglich fortæller til CNBC, at dette kan skyldes »kontrolleret moderation.«

Fra officielt hold var det kinesiske vækstmål i udgangspunktet 6,5 procent for året, og det betød den tredje årlige nedjustering i træk. Tilbage i 2015 sigtede kineserne efter en vækst på »omkring syv procent.«

En kinesisk vækst på 6,4 procent vil sågar være den svageste vækst siden 1990 - da George Bush senior var præsident i USA.

Fra vækstmål til finansreform

Den kinesiske økonomi har de seneste årtier været i hastig vækst – ikke mindst som følge af den store adgang til billig arbejdskraft, statslige investeringer og høj eksport.

Nu ser myndighedernes fokus imidlertid ud til at være skiftet.

»Vi tror, at væksten i det kinesiske bruttonationalprodukt vil blive svagere både i nominelle og reelle termer næste år,« lød det for nylig fra investeringsstrateg Lu Wenjie hos Blackrock i en samtale med South China Morning Post.

»Det er naturligt, idet regeringen helt bevidst dirigerer dele af investeringerne væk fra sektorer som bolig og infrastruktur,« sagde han og fremdrog i stedet bekæmpelsen af de finansielle risici som eksempel.

ING Groep skriver i en ny opdatering, at de forventer en kinesisk vækst på 6,7 procent i 2018.

»Det giver de centrale myndigheder albuerum til at håndtere de mere risikobetonede dele af økonomien med reformer inden for bank- og finanssektor,« skriver de fra Amsterdam.

Indien overtager stafetten

Mens den kinesiske vækst således er for aftagende, ser det anderledes ud i andre dele af den asiatiske økonomi.

Væksten i Indien anslås således at blive 6,7 procent i år og 7,3 procent næste år ifølge Den Asiatiske Udviklingsbank.

For Asien som helhed venter banken en vækst på 6 procent i 2017 på grund af en høj eksport og vækst i indenlandsk forbrug af brændstoffer.