Svær balancegang for væksthungrende japansk økonomi

Den japanske regering gør sig klar til at fremlægge et nyt finanslovsforslag. Budgetunderskuddet ser ud til at være tættere på at være tøjlet, men spørgsmålet er, om det er nok til at kickstarte den hensygnende økonomi.

Solens Rige kæmper stadig med at få sin økonomi til at vågne op. Her ses Japans højeste bjerg, Fuji, som baggrund til skyskraberne, der præger Shinjuku-kvarteret i Tokyo. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAZUHIRO NOGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

96,3 billioner yen - eller godt og vel 5.000 milliarder kroner. Sådan kommer tallet nederst i regnestykket ifølge nyhedsbureauet Reuters til at se ud i det kommende finanslovsforslag fra regeringen i Japan.

Der er tale om det tredje finansielle budgetår (der løber april til marts) siden premierminister Shinzo Abe satte sig bag rattet i verdens tredjestørste økonomi. Lige siden har han kæmpet for at få genstartet den økonomi, der snart i årtier vækstmæssigt har været parkeret - og det arbejde har udgjort en svær balancegang.

For på trods af, at Japan på mange måder er et velstående og velfungerende samfund, så har mange års forsøg på at få gang i en næsten stillestående økonomi ikke resulteret i andet end beskedne vækstrater. Samtidig er den offentlige gæld eksploderet til et niveau, der gør den til den største blandt de udviklede lande.

Det har ikke indtil nu har været et problem at finansiere statens underskud, men gælden truer med at blive en møllesten om nationens hals i fremtiden. Det specielt set i lyset af, at Japan er et af de lande i verden, der ser ud til at blive ramt meget hårdt af den ændrede demografi, hvor andelen af seniorborgere, pensionister, vil udgøre en stor og stigende del af de offentlige udgifter.

En løsning er at få gang i væksten i erhvervslivet, men det kræver incitamenter. Shinzo Abe står altså foran at skulle finde midler til økonomisk stimuli samtidig med, at han skal have den offentlige gæld under kontrol.

Der er dog lyspunkter at spore i budgettallene fra den japanske regering. Budgetunderskuddet lander på cirka tre procent, hvorfor regeringen ser ud til at leve op til egne mål om at halvere underskuddet i forhold til finanslovsåret året 2011/12. Selve budgettet er et nøk højere end i indestående finanslov, men mere interessant er det, at regeringen forudser, at staten for tredje år i træk regner med at udstede færre statsobligationer end året før.

Det er der dog også brug for. Optagning af gæld udgør i finanslovsforslaget stadig 38 procent af indtægterne - det mod 43 procent i indeværende år.

Skatteindtægterne i budgetforslaget ventes bl.a. på baggrund af øget aktivitet og en højere moms at blive godt fem billioner yen højere end i 2013/14 og dermed ende på knap 55 billioner yen. Momsstigningen, der trådte i kraft i april, har dog været kontroversiel.

For på trods af at den er med til at bedre statens finanser, har den også ramt erhvervslivet. Det har da også fået Shinzo Abe til at udskyde endnu en planlagt momsstigning med 18 måneder.