Surt medicin-klima udløser fyringer

Det bliver stadig sværere at få ny medicin på det danske marked. Det er erfaringen hos medicinalselskabet MSD, som har brugt tre år på en klagesag uden at komme nogen vegne. Selskabet fyrer ti medarbejdere på grund af et surt dansk forretningsklima.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicinalgiganten Merck Sharp & Dohme, MSD, giver Lægemiddelstyrelsens sagsbehandling en del af skylden for, at selskabet nu fyrer ti ansatte - heraf fem 5 i selskabets medicinske afdeling.

»Det er en afledt konsekvens af, at det er vanskeligt at få ny medicin på markedet i Danmark,« siger Eric Sandquist, administrerende direktør for MSD Danmark.

Virksomheden er forundret over Lægemiddelstyrelsens håndtering af en ansøgning fra virksomheden om tilskud til kolesterolsænkeren Ezetrol. Som beskrevet i Berlingske Business i går retter Lægemiddelindustriforeningen Lif en alvorlig kritik mod Lægemiddelstyrelsen for mangelfuld sagsbehandling i forbindelse med sager om tilskud til nye produkter.

MSD indgav i 2003 ansøgning om såkaldt generelt klausuleret tilskud, men fik et svar om, at MSD ikke kunne få generelt eller generelt klausuleret tilskud. I stedet er Ezetrol henvist til individuelt tilskud, hvor lægerne skal søge for hver enkelt patient.

Lægemiddelstyrelsens afvisning var i første omgang baseret på én forklaring, som blev skiftet ud, da selskabet klagede.

Argumentet for afslag var også, at der var risiko for, at lægerne ville benytte midlet som førstevalg, selv om det klart fremgår i ansøgningen, at midlet er beregnet til førstevalg.

»Lægemiddelstyrelsens overordnede begrundelse for at afvise generelt tilskud til Ezetrol - at det ikke har fundet sin plads i terapien - holder ikke. Der foreligger i dag rekommandationer vedrørende brugen af Ezetrol fra såvel Dansk Cardiologisk Selskab som IRF - institut for Rationel Pharmakoterapi - og kriteriet »plads i terapien« er dermed opfyldt. Samtidig fremgår det af det produktresumé, som en anden enhed i Lægemiddelstyrelsen selv har godkendt, at Ezetrol skal anvendes som andet valg,« siger Eric Sandquist.

Lægemiddelstyrelsens afvisning af tilskud til Ezetrol betød ifølge firmaet, at de ca. 10 procent af patienterne, der er i behandling med traditionel kolesterolsænkende medicin, men som ikke når deres behandlingsmål, enten ikke bliver behandlet eller selv risikerer at skulle betale for at få den medicin, der sikrer, at de når behandlingsmålet.

Danmark er blandt de tre lande i Europa, hvor Merck & Co. investerer flest penge i forskning - 70 millioner kroner sidste år. I øjeblikket kører selskabet 25 kliniske forsøg, der involverer ca. 3.500 danske patienter og 250 læger.

»MSD ville gerne investere mere i forskning i Danmark, men forretningsrationalet er stærkt for nedadgående. Det individuelle tilskudssystem betyder, at man er ved at skabe et klima i Danmark, hvor det både er vanskeligt og uattraktivt at bringe nye, innovative lægemidler på markedet. Vi nedlægger job - og der er tale om højt dygtige mennesker - ikke om kantinemedarbejdere,« siger Erik Sandquist.

MSDs klagesag er efter næsten tre år stadig aktuel. Inden for kort tid vil MSD indbringe 2. klage til Idenrigs- og Sundhedsministeriet.

www.indoorski.dk

Læs om Lægemiddelstyrelsen

www.indoorski.dk

Medicintilskudsnævnet