Supermarkeder atter sat til salg

Mindre end tre måneder efter at den svenske ICA-dagligvarekoncern overtog de 13 storkøbenhavnske ISO-supermarkeder 100 pct., er supermarkederne overraskende sat på salgslisten.

ICA forklarer i en kort pressemeddelelse, at salget skal ses i forlængelse af ICAs strategi, der dels går ud på at fokusere på kernevirksomheden, dels at være markedsleder i de lande, hvor koncernen er repræsenteret.

Salget ventes at blive gennemført i løbet af foråret. Som rådgiver på salget har ICA valgt Danske Bank. Det har ikke været muligt at få yderligere oplysninger om salget fra ICAs side.

ISOs drivende kraft gennem årtier, købmand Niels Jørgen Soldbro, er ikke overrasket over salget, men har ikke kommentarer til ICAs beslutning.

»Det må man tage, som det kommer. Jeg er jo ude af det,« siger Soldbro.

Så sent som 14. november 2003 overtog ICA samtlige aktier i ISO fra den 63-årige Niels Jørgen Soldbro. Samarbejdet med ICA, der begyndte i 2000, var en form for generationsskifte, idet Soldbro ingen arvinger har.

ICA købte i 2000 50,1 pct. af aktierne i ISO for et ikke-offentliggjort beløb. Planerne i forbindelse med handelen var store. ISO skulle ekspandere og blive landsdækkende. ICA havde den fornødne kapital til ekspansionen.

Men i ICAs ejergruppe sidder den skandaleramte hollandske detailhandelskoncern Royal Ahold med en aktiepost på 50 pct. Det har betydet, at de svenske og norske aktionærer i ICA har set værdien af deres aktier i Ahold synke betydeligt.