Sunde medarbejdere er effektive

I den kommende tid vil gulerødder, gåture og gymnastik blive varme samtaleemner i alle afdelinger på Danfoss. 610 medarbejdere dyster i hold om at tabe sig og blive sundere - til gavn for både dem selv og deres arbejdsplads.

NORDBORG

Med et kondital på 21 og en fedtprocent på 31 er man både i for dårlig form og for fed.

Det gik op for den 44-årige Bo Berdiin, da han forleden lod sig teste på sin arbejdsplads, Danfoss i Nordborg på Als. Testen er et led i den firma-sundhedskonkurrence, som Bo Berdiin og 609 kolleger på Danfoss har tilmeldt sig, og nu skal de dyste om at tabe fedt og vinde kondition.

Danfoss er bare en af de danske virksomheder, der har indset, at veltilpasse medarbejdere er guld værd - mere guld end det koster at gennemføre en sundhedskonkurrence. Og at man sommetider skal helt ind og prikke til folks private livsstil for at skabe velvære.

Uden at have regnet nærmere på det forventer Danfoss mere socialt sammenhold og færre sygedage i takt med, at medarbejderne konkurrerer i hold og bliver sundere, siger kommunikationschef Ole Daugbjerg.

Arbejdsmarkedsforsker Anne-Marie Dahl, cand. scient. pol. og tilknyttet Instituttet for Fremtidsforskning, er enig i, at veltilpasse medarbejdere vil kunne aflæses på virksomhedens bundlinie.

Danske virksomheder vil i stigende grad vil række ud over grænserne for deres traditionelle ansvar for medarbejderne, siger hun.

»Før var det maskiner, der repræsenterede værdien og skulle passes og plejes. Nu er det mennesker, og nu skal vi sikre, at de fungerer og ikke brænder sammen. Kravene ændres hele tiden, og vi skal være i form til at kunne omstille os,« siger Anne-Marie Dahl.

»Problemet kan blive at prioritere mellem arbejdet og familien. Det bliver et stort diskussionsemne, for når det er sjovere at arbejde, bruger man flere kræfter på det. Og så kommer man måske hjem til en sur mand eller kone og nogle sure børn og sur skummetmælk i køleskabet,« siger hun og påpeger, at i Japan betragtes en medarbejder på eksempelvis Hyundai som livstidsansat, og han får stillet både bolig, børnepasning, skole og fritidsaktiviteter til rådighed.

»Man kunne godt diskutere, om det er der, vi er på vej hen. Er det hele vores sjæl, der efterhånden skal lægges i virksomheden? Personligt ville jeg få klaustrofobi, men min store bekymring går nok mest på dem, der ikke er så heldige at finde en arbejdsgiver, der tager hånd om dem. For hvad er der så til dem?,« siger Anne-Marie Dahl.