Sund mad fra DSB

I slutningen af februar får de røde pølser og sandwich i DSBs kiosker i hovedstadsområdet konkurrence af ernæringsrigtige og fedtfattige produkter. Prisen på måltidet bliver mellem 30 og 40 kr.

»Det er vigtigt at tilbyde et helt måltid, som er ernæringsrigtigt,« siger vicedirektør Annette Toft fra Landbrugsraadet.

Hun er en af initiativtagerne til projektet »Sund mad på farten«. Hver portion indeholder mindst 150 gram grove grønsager, der kan spises uden kniv og gaffel.

Det kan f.eks. være blomkål og ærter. Til det er der små osteblokke, kød eller fisk med brød - samt vand, mælk eller juice. Hver del bliver pakket ind hver for sig. Grøntsagerne leveres af Dansk Landbrugs Grovvareselskabs firma, Agrova Food. De øvrige leverandører er Tulip Food, JBJ Ost og Easyfood. Der arbejdes med andre projekter, f.eks. udvikling af sund mad til idrætshaller, skoler og sportshaller.

»Vores kunder er altid på farten, og vi sælger en masse fast food i forvejen. Også noget, der dårligt kan kaldes ernæringsrigtigt. Men vi kan se, at der er en trend i markedet mod noget, der er mere ernæringsrigtigt,« siger chefen for restauranterne i DSB Detail, Ole Amby.

Tanken om at udvikle et sundt alternativ til traditionel kioskmad i DSBs kølediske kommer fra Fødevareministeriet, der har fået Ernæringsrådet og Landbrugsraadet med på ideen. Organisationerne Dansk Landbrug, Mejeriforeningen, Danske Slagterier og Økologisk Landsforening er ligeledes med i projektet, der bl.a. har modtaget 150.000 kr. fra en af landbrugets fonde. Resten betaler virksomhederne.

»Der er et udækket marked. Hvis vi skal ind på det, skal det være sammen med andre,« siger direktøren for Agrova Food, Erling Jensen.