Styr på omkostningerne i Struer

Radius Byg er landets mest veldrevne murermesterfirma. Familievirksomheden udfører det meste selv. Vækstvirksomhederne kommer fortrinsvis fra provinsen.

Foto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen

Der er gode grunde til, at Radius Byg A/S i Struer er den mest veldrevne murervirksomhed i Danmark i den analyse af murermesterbranchens virksomheder, som ErhvervsBladet.dk har lavet.

Radius Byg kommer bedst ud på indtjening af samtlige 374 virksomheder i analysen.

Som mange andre murer-virksomheder bygger Radius Byg primært huse for private, men selskabet påtager sig også tilbygninger og renoveringsopgaver. Husene tegnes og bygges efter folks ønsker, men der opføres også huse baseret på typehustegninger. Derudover bygges huse færdigtegnet af arkitekter.

Laver alt selv

Desuden har Radius Byg i perioder bygget parcelhuse på egne grunde og efterfølgende solgt dem videre med fortjeneste. Det gør virksomheden dog ikke i øjeblikket.

Virksomheden i Struer drives af murermester og byggeleder Gert Risum og datteren Trine Risum, der er uddannet bygningskonstruktør og står for alt tegnearbejdet og administrationen.

- Når vi er i stand til at tjene penge på det, vi laver, skyldes det nok, at vi er en familievirksomhed, der passer på omkostningerne. Og så laver vi alt selv – også salg, tegninger, byggeledelse og administration. Desuden har vi 15 murere ansat, så vi har styr på selve murerdelen af byggeriet, der oftest fylder mest, siger Gert Risum.

Kvalitet i højsædet

Han oplyser, at Radius Byg A/S opererer i området fra Århus i øst til Lemvig og Harboøre i vest. Det vil sige inden for en radius af op til 150 km fra hjembyen. Også Radius Byg har i år mærket nedgang på grund af de svære tider, og derfor er aktiviteten og indtjeningen også mindre i år, end den har været de foregående år.

- Men vi bygger faktisk flere huse til fire eller fem mio. kr., end vi har gjort tidligere, og der er bestemt stadig en del for os at lave. Men vi hyrer ikke så mange underentreprenører som førhen, siger Gert Risum.

Anbefaling fra kunder

Han oplyser, at Radius Byg får de fleste nye ordrer via anbefalinger fra kunder, som Radius Byg tidligere har bygget for, og som har været tilfredse med arbejdet.

- Vi sætter en ære i at præstere høj kvalitet til tiden og i at gøre vores kunder tilfredse,« forklarer Gert Risum.

Blandt brancheanlysens vindere, når det gælder vækst i omsætningen, er de mange mindre murermesterforretninger. Men lige nu er vækst i omsætningen et særsyn i branchen.

De ti vindere på ErhvervsBladet.dk's vinderliste over vækst i omsætningen kommer alle fra provinsen. Først på en 14. plads finder vi en virksomhed fra det storkøbenhavnske område. Det tyder på, at mange provinsfirmaer er løbet med en stor del af opgaverne i København i den periode fra 2005 til 2007, hvor byggeriet eksploderede i hovedstaden.

Ikke hårdt ramt

Det gælder dog ikke vækstvinderen Kim Hansen fra firmaet JBM Kalundborg. Han har fundet sin særlige niche.

- Jeg overtog virksomheden for nogle år siden. Vi har specialiseret i os i at arbejde for industrivirksomheder, og dem er der mange af i Kalundborg-området. Virksomhederne er ikke så hårdt ramt af krisen, og derfor har vi heller ikke problemer med at finde opgaver, siger Kim Hansen.

Han påtager sig arbejder inden for en radius af cirka 50 km fra Kalundborg.