Strandet boreplatform trækkes fri

Arbejdet med at få trukket boreplatformen Kulluk fra Royal Dutch Shell fri er gået i gang.

Her ses platformen Kulluk på grund ved Alaska. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

USA: Hvis vejret tillader det, så bliver boreplatformen Kulluk trukket til mere rolige farvande i en bugt ved Kodiak Island i Alaska mandag.

Søndag fik redningsholdet ifølge Reuters fastgjort et tov til boreplatformen fra Royal Dutch Shell, og aktionen med at få den truende oliekatastrofe i sikkerhed begyndte mandag formiddag dansk tid. Den slutter forhåbentlig ved destinationen Kiliuda Bay cirka 50 kilometer fra stedet, hvor Kulluk strandede. Men det er langt fra sikkert, at redningsholdet kommer så langt i dag, da redningsholdet bliver nødt til at gå forsigtigt til værks.

- Efter dette første skridt frem vil vi fortsat være forsigtige, mens vi holder nøje øje med Kulluks tilstand, sagde Martin Padilla, leder for bjærgningsindsatsen, kort efter aktionens start, ifølge CBS News.

- Vi begynder ikke på de næste skridt, før vi er helt sikre på, at vi sikkert kan transportere fartøjet, fortsatte han.

Skibet stødte på grund, da det 31. december var på vej til Seattle til et vedligeholdelsestjek. Dets brændstoftanke indeholder 541.300 liter diesel og 45.425 liter olie. Men Kulluk skulle endnu ikke have lækket olie.

Hændelsen har rejst spørgsmål om, hvorvidt det er fornuftigt at bore så langt mod nord på et så miljømæssigt sårbart og teknisk udfordrende sted.