Strandet boreplatform en grim påmindelse for Shell

Shell kæmper med at redde en boreplatform, der er gået på klippegrund i Alaska - verdens øjne hviler atter på et olieselskab i knibe.

Foto: HO. Her er et billede fra den amerikanske kystvagt, hvor man kan se platformen Kulluk strandet ud for øen Sitkalidak, Alaska.
Læs mere
Fold sammen
De potentielle miljømæssige konsekvenser af olieselskabernes boringer i Arktis er atter kommet i fokus, efter den hollandske oliegigant Shell er løbet ind i problemer i Alaska.

En storm i Alaska-bugten resulterede nytårsaften i, at to slæbebåde måtte opgive kontrollen med den mobile boreplatformen Kulluk. De kappede slæbetovene, og efterfølgende gik platformen på grund på klipperne på den lille ø Sitkalidak.

Se billederne: Shell-platform på grund i ishavet

Et hold bjærgningseksperter har allerede været ombord på platformen, og de konkluderer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der indtil videre ikke har været udslip fra platformens tanke.

Alligevel har grundstødningen i Alaska fanget offentlighedens interesse.

Det skyldes både minderne om den store olieforurening, der ramte den Mexicanske Golf i forbindelse med ulykken på BP-boreplatformen Deepwater Horizon i 2010, og det faktum, at indbyggerne i Alaska i 1989 var vidne til supertankeren Exxon Valdez' grundstødning, der resulterede i en voldsom olieforurening i det sarte havmiljø i Alaska.

For Shells vedkommende kommer ulykken desuden på et uheldigt tidspunkt. I december kom Shell nemlig i fokus i forbindelse med, at den amerikanske kystvagt valgte at tilbageholde en anden boreplatform, Noble Discoverer, der var hyret til olieefterforskning i Ishavet af Shell.

Den amerikanske kystvagt var bekymret for Noble Discoverers sødygtighed og valgte kortvarigt at tilbageholde fartøjet, indtil den havde undersøgt sagen.

Shells gentagne problemer med de mobile platforme har fået kritikere af boringerne i Arktis op af stolen. De konkluderer, at olieselskaberne simpelthen ikke gør nok for at undgå ulykker.

"Shell er sejlet fra den ene arktiske ulykke til den anden, og i processen udviser selskabet en rystende uduelighed," siger miljøorganisationen Greenpeaces talsmand Ben Ayliffe ifølge Reuters og tilføjer:

"Hvis ikke det uberørte miljø i det kolde nord var i risiko for at blive ramt af et olieudslip, så ville sagen være næsten komisk. I stedet for er den nærmere tragisk."

Boreplatformen Kulluks grundstødning risikerer faktisk at sætte en foreløbig stopper for Shells boringer i området. Sikkerhedsprocedurer foreskriver, at selskabet hele tiden skal have en backup-platform i området, så den kan sættes til at bore en aflastningsbrønd, hvis den borende hovedplatform kommer i problemer.

Der er endnu ikke overblik over skaderne på Kulluk. Platformen på 28.000 ton har ifølge Shell lastet 541.000 liter diesel og 45.000 liter af andre olieprodukter.

Kulluk blev overtaget af Shell i 2005. Platformen var dengang på vej til ophugning, men det hollandske olieselskab har efterfølgende brugt 292 millioner dollar på at reparere og modernisere platformen, skriver Reuters.