Straarup: Ingen hurtig vækst

Danmark skal være vaks ved havelågen, hvis vi vil have del i udvidelsens gevinster, mener Peter Straarup, Danske Bank, og advarer om faldgrubber.

»De nye EU-lande er sultne. Derfor skal vi være vakse ved havelågen, hvis vi skal være med. Derfor mener jeg, at der er behov for et kvantespring i forandringerne herhjemme, hvis udvidelsen skal komme det danske samfund til gode, og det er væsentligst en politisk opgave.«

Det sagde ordførende direktør Peter Straarup, Danske Bank, da han i går fortalte om erhvervslivets nye EU-muligheder til VL-døgnets erhvervsledere på Frederiksberg.

»Prøv at se, hvad de nye lande har nået på utrolig kort tid. Mure og regimer er væltet, liberalisering og vækst er kommet, og samtidig har vi i Danmark løftet os fra vandmiljøplan 1 til vandmiljøplan 2.

Velstand ikke truet
EUs nye lande er en kæmpe udfordring for os alle, og jeg forstår godt de virksomhedsledere, der fornemmer en manglede kontrol over fremtiden. Tag bare Kina og Indien, det er et stort emne i sig selv.«

Den danske finanssektors førstemand er fortrøstningsfuld på dansk erhvervslivs vegne, selv om han var kontant i sin holdning til det danske sløvsind.

»Vort held er, at de nye lande skal indhente 50 års spild. De vil derfor have lavere indkøbskraft i lang tid, og derfor er vores velstand ikke truet af dem, højst af os selv.«

Peter Straarup understreger, at det hjemlige erhvervsliv ikke skal have for store forhåbninger til ny hastig vækst.

»Det er en lang proces, og derfor skal vi være glade for, at Danmark har en så bredt funderet eksport, som tilfældet er. Eksporttræerne kommer ikke til at vokse i himlen i det nye EU. For Danmark betyder en procents vækst i Tyskland lige så meget som tre procents vækst i samtlige ti nye lande.«

Samtidig vil der i en række år være store valutamæssige omskifteligheder i de nye lande, og på aktiemarkedet skal man træde varsomt.

»Der vil flyde så megen ny kapital ind i disse lande, at de ikke ved, hvad de skal gøre med pengene. Derfor vil de lokale aktier stige, fordi man ikke kan håndtere det.

Med andre ord: Det vil være hasardspil. Mit råd er at man skal beskæftige sig indgående med risikostyring,« siger Peter Straarup.