Stort slag for klimaet: Cementfabrikanter lover verden CO2-neutralitet i 2050

De fleste af klodens cementfabrikanter vil være klimaneutrale i 2050, lover sammenslutning. Hvis løftet indfries, vil det føre til en reduktion i den globale CO2-udledning på syv til otte procent.

Verdens cement- og betonproducenter har annonceret, at de vil beskære den globale CO2-udledning med syv til otte procent i 2050. Dette vil de facto gøre branchen klimaneutral, skriver The Guardian. Billedet er et arkivfoto fra 1998, hvor der arbejdes på en vejbane i Øresunds-tunnelen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Ladegaard/Nordfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens cementfabrikanter har forpligtet sig til at reducere klimaaftrykket, så de i 2050 skal være klimaneutrale.

Det kom frem i The Guardian tirsdag forud for det kommende Cop 26-klimatopmøde i Glasgow.

Det er den internationale brancheforening for cement og betonproducenter, Global Cement and Concrete Association (GCCA), der tirsdag har præsenteret målsætningen.

»Det er en milepæl – en stor nyhed. Beton er det næstmest brugte materiale i verden, udover vand. Vi er den første branche, der annoncerer sådan en målsætning, og jeg håber, at vi kan blive et forbillede, og at vi kan inspirere mange andre til det samme,« siger formanden for GCCA, Thomas Guillot, til The Guardian.

GCCA repræsenterer omkring 80 procent af producenterne indenfor cement og betonindustrien, dog ikke i Kina.

Cement og beton industrien står for omkring syv til otte procent af den globale CO2-udledning. Det er en større mængde end alle enkeltstående lande udleder, Kina og USA undtaget. Det skyldes blandt andet, at selve produktionen af cement og beton er særdeles energitung.

Derfor er det også en nyhed, der vækker glæde hos den globale tænketank for grøn omstilling, Energy Transitions Commission. Formand Adair Turner siger til The Guardian, at meddelelsen er et »stort skridt fremad«, men han fremhæver samtidig, at det vil kræve noget arbejde at komme i mål.

»Alle er bevidste om, at cement- og betonproduktion er en af de mest vanskelige økonomiske aktiviteter at dekarbonisere. Hvis vi skal gøre dette, vil det kræve andre byggedesign og flere former for effektivisering og CO2-fangst og opbevaring,« siger Adiar Turner til The Guardian.