Stort set ingen forskel på kontorprogrammer

Et stort forsøg i det offentlige ligestiller stort set den gratis kontorpakke Open Office med Microsoft Office.

Læs mere
Fold sammen
Der er stort set ingen forskel.

Alternativer til Microsofts kontorprogrampakke Office fungerer lige så godt, og dermed er der frit slag for at vælge, hvad man ønsker, når det offentlige skifter IT ud.

Det fastslår en 54 sider stor rapport oven på et halvt års forsøg med at bruge den alternative og gratis kontorpakke Open Office i en række offentlige institutioner.

2.100 ansatte i psykiatrien i Århus Amt har sammen med mindre institutioner som Aalborg Handelsskole, Forbrugerstyrelsen og Næstved Kommune afprøvet, om den såkaldte open source-software kunne træde i stedet for de kendte Microsoft-programmer.

Og det kan den - oven i købet med en lille besparelse på de licenser, som man betaler, når man køber Microsoft-programmer. Parallelt med forsøgene skiftede Justitsministeriet og Civilretsdirektoratet til den nyeste udgave af Microsofts Office-pakke for at sammenligne læreprocessen ved en sådan udskiftning. Det koster Justitsministeriet 1.671 kroner pr. bruger om året i licens for Microsoft Office.

»Licensudgiften udgør kun tre-fire procent af de samlede udgifter. Man opnår en besparelse ved at skifte til Open Office, men det redder ikke statsbudgettet,« som vicedirektør Mikkel Hemmingsen i Videnskabsministeriet siger.

Rapporten, der er udarbejdet af Devoteam Fischer og Lorenz, slår fast, at man ikke vinder noget forretningsmæssigt ved at opgradere til hverken den ene eller den anden pakke. Arbejdet bliver ikke mere effektivt af den grund.

I Forbrugerstyrelsen har komplicerede regneark i Microsoft Excel-format drillet, når de er hentet ind i Open Offices regnearksprogram. Samtidig har der generelt været nogle problemer, fordi mange fagsystemer ikke er strikket sammen, så de kan »tale« med Open Office.

Et forsøg i Roskilde Kommune med at skifte også Microsoft Windows ud med Linux som styresystem i computeren måtte således opgives, da den største kommunale IT-leverandør, KMD, ikke kunne sikre, at KMDs systemer ville fungere over for Linux og Open Office.

Midt i januar skal Folketinget behandle et radikalt forslag om, at al IT i det offentlige skal anvende åbne standarder - altså dokumentformater, som ikke favoriserer en enkelt IT-producent. Dansk Folkeparti har på forhånd tilkendegivet, at man er meget enig i tankegangen.