Stort kursplus til SAS efter enighed om lønnedgang

På det danske aktiemarked var der onsdag stor fokus på SAS, som i 11. time fik en aftale med de sidste medarbejders grupper i hus. Randers Reb stod for dagens absolut største kursfald efter regnskab.

Læs mere
Fold sammen
Efter at have ligget i plus det meste af tirsdagen, skiftede stemningen på de amerikanske børser efter europæisk lukketid. De toneangivende amerikanske indeks lukkede i de laveste niveauer i år og de europæiske aktiemarkeder lagde sig derfor i minus fra morgenstunden onsdag.

KFX-indekset lå det meste af dagen i minus, i høj grad trukket ned af Danske Bank (- 4,5 pct.), der blev handlet uden ret til udbytte for 2003. A.P. Møller - Mærsk aktierne trak til gengæld op i KFX og kort før Fondsbørsen lukkede så det ud til, at de ville trække indekset i plus. De sidste to minutters handel tog dog pusten fra APM-aktierne, der begge sluttede 1,1 pct. oppe. KFX endte 0,4 pct. nede i 264,90.

SAS (+ 8,9 pct.) blev Fondsbørsens næstmest stigende aktie. Ledelsen i SAS kunne i morges meddele, at der var opnået enighed om overenskomster (med bl.a. væsentlig lønnedgang) med både det svenske og det danske kabinepersonale samt med piloterne. Selskabet oplyste senere på dagen, at de nye aftaler giver en positiv effekt på 800 mio. svenske kr. i 2004 og hele 1,5 mia. svenske kr. i regnskabet for 2005. Spareplanen Turnaround 2005 kan nu nås, og SAS venter et overskud på fem mia. svenske kr. i 2005/2006.

Nyhederne sendte aktien til vejrs allerede fra morgenstunden under en omsætning i aktien, der var den højeste i over en måned.

Københavns Lufthavne

(- 0,4 pct.) havde knap så meget medvind på børsen i går. Trafikministeriet afgjorde at Københavns Lufthavne kun må sætte passagerafgiften op med 9,10 kr. pr. passager mod de 9,70 kr. som selskabet havde søgt om.

Afgiften skal hæves på grund af de øgede omkostninger til sikkerhedsforanstaltninger og afgørelsen betyder, at Københavns Lufthavne må betale 5,4 mio. kr. af omkostningerne ud af egen lomme.

TDC (- 0,6 pct.) er ifølge dagbladet Børsen tæt på at købe sig til kontrollen over Polens tredjestørste mobiloperatør, Polkomtel. TDC indkasserer 12,2 mia. kr. på børsnoteringen af Belgacom og det er penge herfra, TDC nu er klar til at bruge på at købe op i Polkomtel allerede i år. I dag ejer TDC 19,6 pct. af selskabet.

Genmab (+ 0,6 pct.) fortsatte stigningstakterne fra tirsdagen, om end med en mere begrænset kursstigning onsdag. Samarbejdspartneren Amgen præsenterede tirsdag efter Fondsbørsens lukketid en foreløbig analyse af Genmabs HuMax-IL15 fase II resultater. Den viser at stoffet har en signifikant effekt i behandlingen af leddegigt.

Dagens største kursfald tilfaldt H-aktien (- 43,1 pct.) i Randers Reb. Tirsdagens regnskab viste et underskud i 2003 på 52 mio. kr. mod et minus på otte mio. kr. året før.