Storstilet aktionæroprør i Deutsche Bank

Hele 39 procent af aktionærerne stemte mod bankens ledelse ved den tyske storbank Deutsche Banks generalforsamling efter år præget af slunken profit og bøder i milliardklassen.

Deutsche Banks to topchefer Anshu Jain (tv) og Jürgen Fitschen (th) måtte lægge ryg til omfattende kritik fra aktionærerne efter slunken profit og enorme bøder for svindel og regelbrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH

Det var på mange måder en uhørt forestilling, da Deutsche Bank holdt generalforsamling i Frankfurter Festhalle torsdage. Bankens ledelsen måtte stå på mål for omfattende kritik fra aktionærerne, der blandt andet var vrede over en egenkapitalforretning langt under det lovede og en aktiekurs, der siden 2012 blot er steget med 12 procent, mod DAX Indeksets samlede 90 procents stigning.

Dertil fremlagde den ene af bankens to adm. direktører, Anshu Jain, der er chef for investeringsbankdelen, sin beretning på engelsk, hvilket blev simultantolket på tysk, og ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitungs finansredaktør fik det hele til at virke som en dårligt synkroniseret film.

Og dommen fra aktionærerne var hård. Stemmer svarende til hele 39 procent af aktiekapitalen stemte for et mistillidsvotum mod ledelsen, hvilket er uhørt i den traditionsrige tyske finansmastodont.

Det er ifølge Financial Times bankens mange skandalesager og svage resultater, der har fået aktionærerne op i det røde felt. Forud for generalforsamlingen havde den indflydelsesrige investorrådgiver ISS anbefalet aktionærerne at stemme imod ledelsen.

Deutsche Bank blev i sidste måned pålagt en bøde på hele 16,7 milliarder kroner for svindel med LIBOR-renteindekset, som bankerne bruger til at fastlægge kortløbende lån mellem hinanden. Sidste år måtte banken hoste 6,2 milliarder kroner op i erstatning til mediemogulen Leo Kirch, hvis konkurs Deutsche Bank muligvis aktivt arrangerede.