Storproducenter af svin kigger sultent på priserne i Polen

Mange danske svineproducenter overvejer at flytte til Polen og Tyskland på grund af høje afregningspriser og lavere omkostninger. EUs største slagteri Danish Crown betaler for tiden bundpriser på svinekød i forhold til en række andre EU-lande.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højere svinepriser kombineret med lavere omkostninger til foder i udlandet får i stigende grad store, danske svineproducenter til at overveje at investere i svineproduktion uden for Danmark.

Især Polen og Tyskland, hvor slagterierne i øjeblikket betaler nogle af EUs bedste afregningspriser, og hvor landmændenes indtægter er betydeligt højere end herhjemme, virker som en magnet på danske svineproducenter.

»Vi er frustrerede over, at vi mangler en tredjedel af nettodækningsbidraget ved produktion i Danmark i forhold til Tyskland og Polen. Danske svineproducenter har ikke tjent penge på svin i Danmark godt to år, fordi noteringen er for lav,« siger en af Danmarks største svineproducenter Niels Rauff Hansen.

Han er medlem af bestyrelsen og blandt de to største aktionærer i investeringsselskabet Polen Invest A/S, der har 60 større danske svineproducenter som aktionærer. Polen Invest ejer Poldanor, der driver 20 svinefarme med en årlig produktion på 400.000 slagtesvin.

Flere og flere investeringslystne danske svineproducenter, der hungrer efter at tjene penge efter et par år med lavkonjunkturer, er blevet grundigt trætte af det hjemlige investeringsklima, miljøbegrænsninger, manglende udvidelsesmuligheder og lave afregningspriser.

Niels Rauff Hansen oplyser, at han har fået henvendelser fra mange danske landmænd, der gerne vil i gang i Polen og Tyskland. Det spiller ind, at slagterierne der har lavere driftomkostninger end de danske og betaler leverandørerne meget bedre.

Presser Danish Crown
Den anden storaktionær i Polen Invest, Anders Bundgaard, siger:

»Så snart der bliver lavet ture til blandt andet Polen, er der bred interesse fra danske svineproducenter for at komme ned og studere forholdene,« siger Anders Bundgaard.

Han er også etableret i Polen. Svineproducenter i Polen og Tyskland tjener virkelig godt for tiden. Deres priser er steget og steget. Tyske slagterier betaler knap 12 kr. pr. kilo, mens højeste afregningspris i Polen oppe på 11,40 kr. i denne uge.

Endvidere ses prisstigninger i Holland, Belgien og Italien, mens Sverige og Danmark skraber bunden med EUs laveste afregningspriser på slagtesvin.

EUs største slagterkoncern Danish Crown betaler 2,00 kr. pr. kg, når den forventede senere efterbetaling til landmændene er medregnet. De store landbrugs forening Danske Svineproducenter lægger nu maksimalt pres på Danish Crown for at hæve sin kilopris i næste uge og de kommende uger.

»Det er dybt utilfredsstillende med de danske priser. For tiden er forskellen mellem den tyske og danske notering ekstrem,« siger direktør Hans Aarestrup.

Kan ikke følge med
Det er ikke nyt, at lande som Polen, Letland, Lithauen, Tyskland, Slovenien og Canada er attraktive og billige at etablere sig i, mens svinelandmænds udvidelsesmuligheder i Danmark er begrænsede, påpeger administrerende direktør Kjeld Johannesen fra Danish Crown.

»Og så må vi blankt erkende, at Tyskland har en højere afregningspris end Danmark. Samtidig er billigt kød til pølser steget betragteligt i pris i EU, mens kam, udbenede skinker og brystflæsk, som vi sælger på vores vigtigste markeder Japan og England ikke er steget. Derfor har vi i Danish Crown ikke mulighed for at følge den tyske notering,« siger han.