Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Slagterifusion til tjek
Der bliver skåret, fyret og fusioneret på danske slagterier. Verdens største svinekødseksportør, Danish Crown, annoncerede i det forgangne år fusion med Danmarks sidste store uafhængige slagteri, Tican. Danish Crown ekspanderer i Tyskland og Polen. Faktisk foregår 25 procent af koncernens slagtninger nu uden for Danmark. Men EU-Kommissionen er i tvivl, om det vil hæmme konkurrencen, og sendte i forsommeren slagterifusionen til tjek hos den danske Konkurrence- og Forbrugerstyrelse.
Selv om det har været svære tider for svineproduktion i EU, kunne Idavang i 2014 præsentere koncernens hidtil bedste resultat. Det er den russiske boykot af varer fra Vesten, der giver medvind til den store dansk svineproducent i Rusland. Selskabet har to store farme i Sankt Petersborg og Pskov-regionen i den nordvestlige del af landet samt 11 farme i Litauen. Idavang er blandt Ruslands 20 største svineproducenter.
Faldende efterspørgsel efter kyllinger, og for stor slagtekapacitet fik indtjeningen til at dykke hos finskejede HKScan – en af Skandinaviens førende producenter af kyllingekød. Det medførte både fyringer og lukning af slagterier.
Mammon til Mammen
Verdens sjettestørste mejeriselskab, Arla Foods, havde et godt år i 2014. Siden har det kraftige fald i de globale mælkepriser påvirket Arla og resten af mejeriindustrien negativt.
Den russiske fødevareboykot har været særdeles hård ved F. Uhrenholt Holding, der har fået røde tal på bundlinjen.
Mammen Mejeri med hovedsæde i Mammen nær Bjerringbro vokser gevaldigt på både top- og bundlinje. På fire år er omsætningen fordoblet. Omsætningen steg med 290 mio. kr. til 867 mio. kr.
Også den lille økologiske forkæmper Thise Mejeri har fin vækst og indtjening. Det er dem, der skriver med blindskrift på kartonerne, kæmper for kirkeuglen, børnenes læselyst, en bedre verden og ikke mindst for deres egen eksistens med 75 mælkebønder over for Arla Foods’ 12.500.
Dyre råvarer
Mange danskere, tyskere, englændere, kinesere og japanere kender Royal Greenlands produkter. Selskabet er en af verdens førende leverandører af fisk og skaldyr, f.eks. rejer, hellefisk, rødfisk og torsk. Mens det grønlandske mine- og olieeventyr fortsat udebliver, tjener Royal Greenland igen langt de fleste valutakroner hjem til Grønland., hvor indtjeningen vokser.
Triplenine Group med hovedkontor i Esbjerg og fiskemelsfabrik i Thyborøn landede fiskebranchens bedste indtjening på 200 millioner kroner før skat. Ud over fiskemel producerer Triplenine også fiskeolie. Det var det første, rigtige regnskab, som selskabet fremlagde efter fusioneren med den norske Koppernæs Gruppe. Overskuddet er hentet på en faldende omsætning.
I Skagen vokser og tjener Prime Ocean godt på at importere fisk – især laks fra norske fiskefarme.
Generelt er det dog svært at tjene gode penge i branchen. Råvarerne er dyre, og konkurrencen om hyldepladsen i detailhandlen hård.
Carlsbergs hovedpine
Det er forståeligt, hvis Carlsbergs nye topchef, Cees’t Hart, rynker panden. Gælden skal ned. Cashflow skal op. Carlsberg kæmper stadig i Rusland.
Det stenrige Hans Just tjente 80 mio. kr. på spiritusforretningen på trods af udfordringer med svækkede nordiske valutaer.
Royal Unibrew imponerer stadig. Både overskuds- og afkastgrad er bedre end hos Carlsberg. Derimod kniber det for Harboe Bryggeri i Skælskør at få en god forretning ud af discountøl.
Det har rumlet med rygter om, at Rynkeby var sat til salg, men det afviser ejeren Arla. Man er i gang med en strategisk gennemgang af virksomheden.
Småkager er bedst
Branchens omsætning stagnerer, og indtjeningen er begrænset. Danskerne holder ganske enkelt igen, når der skal købes ind af brød, chokolade og is.
Men hvis du vil tjene penge, så bag småkager på smør og læg dem i dåser. Den opskrift har småkagekoncernen Kelsen Group i Nørre Snede fulgt. Koncernen blev for et år siden solgt til den internationale fødevaregigant Campbell Soup Company. Kelsens 400 medarbejdere producerer og sælger 25.000 ton cookies om året.
Danske Toms Gruppen indkasserede et dundrende underskud og et fald i omsætningen på fire procent i forhold til 2013. Regnskabet bliver dog især skæmmet af Toms’ opkøb og afskrivning af tyske Hanseatische Chokolade i 2012.
Løgismose debuterer
Det er stadig langtfra en dans på roser at være i den udskældte tobaksbranche. Alligevel kunne verdens største cigarproducent, Scandinavian Tobacco Group, notere fremgang i 2014 og forventer, at den vil fortsætte i år. Selskabet har sat sig på nichemarkederne inden for pibetobak og cigarer, og det har kunnet betale sig. Ikke mindst i USA, hvor den økonomiske fremgang og nye produkter har fået flere til at fyre op under en god cigar.
Væksten har hovedsageligt været drevet af forretningen inden for håndrullede cigarer i USA, hvor koncernen har en markedsandel på 30 procent.
Koncernen fik ny chefryger, da Niels Frederiksen overtog posten som administrerende direktør, efter at Anders Colding Friis forlod stillingen til fordel for en tilsvarende hos smykkevirksomheden Pandora i marts i år.
House of Prince, der er ejet af British American Tobacco, måtte derimod se flere års fremgang i indtjeningen afløst af tilbagegang, og selskabet mister markedsandele.
Løgismose er ny i Guld1000 og tjener gode penge på sine kvalitetsprodukter. Og firmaet bag det kendte brand har haft et stærkt år op til fusionen med Meyers med en vækst på både top- og bundlinje.
Forbrugernes stigende appetit på gourmetfødevarer er kræs for selskabet. De danske gourmetikoner Claus Meyer og Løgismose blev i november sidste år solgt til den udenlandske kapitalfond IK Investment Partners med base i London. De to selskaber er efterfølgende slået sammen.
Hvidt guld i Brande
Vi er gode til ingredienser i Danmark.
Børsnoterede Chr. Hansen fortsætter med at tjene gode penge på at fremstille ingredienser, der indgår i massevis af fødevarer.
Branchens tidligere nummer et, Danisco, er efter salget til amerikanske DuPont kun en skygge af sig selv.
Mel er det generelt svært at tjene på. Derimod er kartoffelmel lidt af en guldgrube for dansk landbrug.
For første gang rundede KMC Kartoffelmelcentralen i Brande en milliard i omsætning på salg af det hvide guld, kartoffelmel.
Produktet bliver eksempelvis udviklet til stivelser i mayonnaise og dressing.
91 procent af KMCs produktion bliver eksporteret til over 80 lande i verden.