Store fyringsrunder på vej

Virksomhederne er nu for alvor begyndt at mærke de økonomiske dønninger efter 11. september. Helt nye tal fra de 14 regionale arbejdsmarkedsråd viser nemlig, at der er store fyringsrunder under opsejling.

Det skriver Børsen torsdag. Virksomhederne har således varslet næsten 6.300 fyringer i 4. kvartal sidste år, hvoraf der alene i København er 3.200 job i farezonen.

Ifølge avisen er det en stigning på 243 pct. i forhold til både det foregående kvartal og i forhold til året før, hvor der kun blev varslet 1.830 fyringer i de private virksomheder.

I Dansk Arbejdsgiverforening mener man, at situationen er alvorlig. Derfor undrer arbejdskraftchef Tina Voldby sig over, at regeringen i sin finanslovsaftale med Dansk Folkeparti har besluttet at afskaffe den såkaldte varslingspulje, der har til formål at hjælpe fyringstruede ansatte med at finde nyt arbejde. Puljen var i år planlagt til at være på 29 mio. kr. og skulle i de følgende år være steget til 58 mio. kr.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser DA's krav. Han henholder sig til, at der ikke er trukket nævneværdigt på puljen i de seneste år, og at de fyrede medarbejdere åbenbart ikke har vanskeligt ved at finde anden beskæftigelse for tiden. Han henviser i den forbindelse til et af de seneste eksempler fra Nordjylland, hvor 350 fyrede fra Ørskov Skibsværft er kommet i beskæftigelse igen.

Ritzau