Storbankerne er stadig 'too big to fail'

Verdens finansielle kæmper er stadig begunstiget af, at ingen regering tør lade dem gå konkurs, mener britisk nationalbankdirektør - storbankerne selv ser dog anderledes på problematikken.

Lehman Brothers kollapsede 14. septemer 2008. Efterfølgende blev blandt andet dette skilt solgt af auktionshuset Christie's. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW WINNING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

300 milliarder dollar - eller 1.700 milliarder kroner. Det er i den britiske nationalbanks direktør for finansiel stabilitet Andrew Haldanes øjne, hvad verdens allerstørste finanshuses "indirekte statsstøtte" er værd, når man ser på deres finansieringsfordele.

Til en tale på den økonomiske forskningsinstitution Institute of Economic Affairs i London torsdag ytrede Haldane, at finansverdenen ikke har ændret sig væsentligt siden før krisen, når det kommer til de største spillere. Der er stadig en lang række finanshuse, der er så systemisk vigtige, at de anses for at være 'too big to fail' - hvilket vil sige, at en regering i realiteten aldrig vil tillade dem at gå konkurs.

Det er et alvorligt problem i nationalbankdirektørens øjne. De enormt magtfulde finansspillere kan tillade sig at være mere risikovillige, mens de mindre spillere i finansverdenen omvendt bliver holdt nede af den skæve konkurrence.

Erfaringerne fra krisens toppunkt i 2008, hvor blandt andet USAs regering valgte at holde hånden under nationens finanssektor, har blot cementeret den indstilling blandt investorer og andre aktører, sagde han i sin tale.

"Markederne er overbeviste om, at sandsynligheden for at illegale statsgarantier vil blive honoreret, er endnu større (end tidligere, red.), sagde Andrew Haldane ifølge nyhedstjenesten Dow Jones Newswires.

Bank of England-direktøren påpeger, at de nuværende tiltag, der skal booste storbankernes beredskab, så de er rustet til modgang, blot er med til at underbygge markedets holdning. For dermed erkender regeringerne, at de anser finansgiganterne som værende 'too big to fail'.

Derfor er han også fortaler for, at der bliver strammet op. Kapitalkravene bør muligvis være flere gange større, end det er i dag, så der kommer reel vægt bag ønsket om at sikre storbankerne. Derudover kan det blive nødvendigt at sætte en grænse for, hvor stor et finanshus må være - eksempelvis i form af en procentstørrelse af en nations bruttonationalprodukt, mener Andrew Haldane.

Diskussionen om finanshusenes størrelse kom atter til overfladen i forbindelse med fireårsdagen for amerikanske Lehman Brothers kollaps i september 2008, hvor flere eksperter ytrede bekymringer for det faktum, at verdens ledere ikke er kommet væsentligt tættere på en løsning på problemet.

I nogle tilfælde er problemerne blot blevet større, idet den finansielle redning bestod af, at myndighederne pressede sektoren til konsolideringer. Et eksempel er amerikanske Wells Fargo, der blev dobbelt så stor, da den købte banken Wachovia. Et andet er JPMorgan Chase, der ifølge det amerikanske netmedie Huffington Post i dag er tre gange så stor, som det var for ti år siden.

Bankerne er dog ikke meget for at erkende problemets omfang. I sommers hævdede ni af de største globale banker i forbindelse med amerikanske høringer om 'too big to fail'-problematikken, at de i tilfælde af insolvens ville kunne blive reddet eller gå konkurs, uden at det ville gå ud over skatteyderne. Om det også ville gælde, hvis flere af dem kom i vanskeligheder på samme tid - som det var tilfældet i 2008 - var mere uklart.

Lige meget om bankerne har ret eller ej, så mener Andrew Haldane fra Bank of England, at bankverdenens fysiologi står foran en ændring. For det har i hans optik vist sig, at storbankerne ikke bare er for store til at kunne gå ned - de er også for store til at kunne styre.

"De nuværende indgreb peger i den rigtige retning, men de kan vise sig at være utilstrækkelige. Der er muligvis stadig et stykke vej at gå, før bankverdenen når de rigtige størrelsesforhold," lød det fra den britiske nationalbankdirektør.