Storbankens hårde dom: Opec er død

Der er en mindre revolution på vej i energisektoren, hvis man skal tro Bank of America. Banken erklærer, at oliegiganten Opec er død, og at olieprisen vil fortsætte sit store fald.

Foto: TOM MIHALEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Banken Bank of America spår, at olieprisen når ned omkring 50 dollar per tønde inden for et par måneder og vil udrydde de svageste kræfter på markedet.

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Bankens råvarechef, Francisco Blanch, fastslår, at Opec efter sit mislykkede forsøg på at stabilisere olieprisen på topmødet i Østrig er opløst som supermagt, og at det vil have langvarige og vidtrækkende konsekvenser.

En olieverden uden Opec som dominerende faktor vil ifølge banken føre til en ny olieæra med ekstremt volatile oliepriser, hvor svagere olielande som Venezuela og Nigeria vil være enormt udsatte. Også i USA er olieproducenterne pressede af de lave priser. På nuværende tidspunkt kører hele 15 pct. af olieproducenterne en underskudsforretning, og hvis prisen falder til 55 dollar per tønde vil mindre end halvdelen af amerikanske producenter tjene penge på olien.

I så fald vil USA smage sin egen medicin og kan blive tvunget til at skrue ned for produktionen.

Imidlertid har Opec-medlemslandet Iran fortsat intentioner om at øge olieproduktionen. Det skriver det norske dagblad Dagens Næringsliv.

En iransk tjenestemand, som Dagens Næringsliv har været i kontakt med, forventer, at olieprisen vil fortsætte sit fald, fordi Opec ikke kan blive enig om en samlet kurs og derfor fastholder produktionsniveauet. Den interne uenighed i oliegruppen ventes at føre til et ekstraordinært møde i første kvartal, hvor gruppen skal skabe konsensus om produktionsniveauet for at sikre overlevelse.

- Opec er som en dysfunktionel familie, og der er ingen udsigter til en reduktion i den amerikanske olieproduktion, hvilket lægger op til lavere priser, siger chefstrateg Michael McCarthy hos CMC Markets i Australien.