Storbank klar til milliardforlig med sure aktionærer

Amerikanske Citigroup vil ikke erklære sig skyldig i af have vildledt investorer i forbindelse med subprime-krisen - men den vil gerne betale 3,5 mia. kr. i erstatning.

Citigroups hovedkvarter på Manhattan, New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De juridiske slagsmål som følge af den finansielle sammensmeltning i USA i 2008 fortsætter. Seneste skud på stammen er en sag, hvor en gruppe investorer i storbanken Citigroup nu har udsigt til kontant erstatning. Det skriver avisen The Washington Post.

I hvert fald melder Citigroup sig nu parat til at betale en erstatning på 590 millioner dollar (3,5 mia. kr.) til investorer, der mener, de blev snydt, da banken informerede om dens eksponering over for de giftige og risikofyldte subprime-lån, der var en udløsende faktor i finanskrisen.

Erstatningen skal tilfalde de investorer, der købte aktier i banken i perioden 26. februar 2007 til 18. april 2008.

Citigroups tilbud om forlig skal blåstemples af distriktsretten på Manhattan, før den kan blive til virkelighed. Med et forlig håber Citigroup at få lagt låg på endnu en ubehagelig retssag, hvor der bliver sat spørgsmålstegn ved bankernes ageren, inden finanskrisen blev en realitet.

I forbindelse med at forslaget til forliget er blevet offentliggjort, gør Citigroup det klart, at forliget hverken skal ses som, at banken indrømmer at have gjort noget galt eller vedkender sig ansvar i sagen. Forliget er udelukkende kommet på bordet for at undgå langvarig retssag, siger storbanken.

Ender det hele med et håndslag, vil der være lagt låg på endnu en sag, der er dukket op som følge af de strukturerede finansielle produkter CDOerne, der blev særdeles almindelige op til finanskrisen. CDOerne (Collateralized Debt Obligations) dækker over et finansielt produkt, der indeholder flere typer forskellig gæld med forskellig risikoprofil - det for at mindske den samlede risiko.

De populære CDOere fik før krisen toprating fra kreditvurderingsbureauerne, men det viste sig - da krisen tog fart - at de var langt mere skrøbelige og risikofyldte end ventet. Det var med til at skabe den nedadgående og onde spiral af tab, der bare blev større og større og i sidste ende var ved at knuse Wall Streets allerstørste finanskæmper.

Med dette seneste forlig - der som nævnt ikke er godkendt endnu - kommer Citigroup-investorerne til at stå i en ikke helt almindelig situation, hvor ejere, altså aktionærerne, kan komme til at betale erstatning til sig selv.

De helt store tabere på subprime-krisen - boligejerne der måtte gå fra hus og hjem, da de ikke kunne betale af mere på de giftige realkreditlån - får ikke noget i denne omgang.