Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Vurderingen var tilsyneladende ikke tiltænkt offentlighedens søgelys, men fremgår af en fortrolig rapport til en af bankens kunder.
Blinkende advarselslamper
I rapporten skriver bankens topanalytiker, Antonio Guglielmi, at han ser blinkende advarselslamper for italiensk økonomi i lyset af den seneste tids finansielle uro, især på obligationsmarkederne.
»Tiden løber hurtigt ud. Den italienske makroøkonomiske situation har ikke forbedret sig i løbet af det seneste kvartal, nærmere modsat. Omkring 160 store italienske virksomheder er nu i en speciel form for kriseadministration,« skriver han.
Analytikeren advarer direkte om, at Italien uundgåeligt vil ende i en situation, hvor landet har brug for krisehjælp fra EU, hvis ikke landet kan regne med lavere låneomkostninger på obligationsmarkederne og en generel bedring i økonomien.
For at understrege alvoren i situation sammenligner Mediobanca den nuværende situation med 1992, hvor der var alvorlig krise på det europæiske valutamarked og der blev spekuleret så meget i både det britiske pund og den italienske lire, at begge valutaer måtte forlade det fælles valutasamarbejde, EMS.
Tredjestørste gæld i verden
Italiensk samlede gæld på 2,1 billioner euro (15,7 billioner kroner) er den tredjestørste statsgæld efter USA og Japan, og derfor kan indikationer af, at investorerne er tilbageholdende med at købe de statsobligationer, der finansierer landets gæld, risikerer at sparke gang i eurokrisen igen.
De første spirende tegn på uro har allerede meldt sig. Siden den Amerikanske Centralbank, Fed begyndte at ændre sin retorik i maj og signalere en tidligere nedtrapning af sit obligationsopkøbsprogram, er uroen på markederne generelt røget i vejret, og den italienske toneangivende 10-årige statsobligation er steget fra 3,8 procent til 4,7 procent.
Det hjælper ikke på situationen, at Italiens tidligere premierminister, Silvio Berlusconi, er involveret i flere retssager og mandag blev idømt syv års fængsel for sex med en mindreårig og magtmisbrug.
Sagen risikerer nemlig at føre til regeringens opløsning, fordi Berlusconis parti ifølge eksperter kan finde på at trække sig i protest mod, hvad de opfatter som misbrug af det italienske retssystem.
Uroen smitter i Sydeuropa
Som reglen har været gennem gældskrisen, har uroen også smittet af i nabolande som Spanien og Portugal, hvor obligationsrenterne også er røget i vejret den seneste tid.
Også virksomheds-obligationsmarkedet er blevet ramt, hvilket gør det endnu sværere for de i forvejen hårdt trængte sydeuropæiske virksomheder at låne penge og finansiere nye væksttiltag.
Flere analytikere mener nu, at det er både tide, at Den Europæiske Centralbank griber ind og lancerer nogle billigere lån for europæiske virksomheder - en tanke, som centralbanken ved tidligere lejligheder har luftet.
»Den Europæiske Centralbank bliver nødt til at tage aggressive midler i brug for at opveje det her. Vi har salgsanbefalinger over hele linjen,« siger Marchel Alexandrovich, der er analytiker hos finanshuset Jefferies og fortsætter:
»Hvis ECB ikke agerer, så kan vi komme ud i en situation, hvor hele den gevinst, vi har fået i løbet af de sidste ni måneder, forsvinder på to uger, og tager Eurozonen tilbage til udgangspunktet,« siger han.
Høj rente farlig i recession
Både den italienske og spanske 10-årige statsobligationsrente er lige nu lige under fem procent, hvilket er på grænsen til at være uholdbart høje niveauer i de recessionsramte lande.
Mediobanca vurderer i sin analyse, at den udløsende faktor for en decideret krise i Italien kan være øget uro i andre lande.
De mest sandsynlige scenarier er ifølge banken, at Slovenien får brug for en hjælpepakke eller at Argentina - der har tætte forretningsmæssige forbindelser til Italien - viser yderligere krisetegn.