Storbank: Her er rædselsscenariet for Kina

Hvis den kinesiske økonomiske vækst bliver halveret, vil det få vidtrækkende konsekvenser, advarer investeringsbanken Societe Generale.

Kina er i dag verdens næststørste økonomi, og landets udvikling er i høj grad baseret på urbanisering og høje vækstrater. Kollapser modellen, vil det få store konsekvenser. Her ses byen Qingdao skyline. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Det kinesiske vækstlokomotiv har buldret derudad i årevis, men nu ventes farten at tage af. Spørgsmålet er dog hvor meget.

Den franske investeringsbank Societe Generale har opstillet en konsekvensmodel, der er realistisk, men dog af banken bliver anset for at være et »worst case scenario«. Kina er på mange måder ekstremernes land, og det bliver da også tydeligt, når man ser på konsekvenserne af en økonomisk »hård landing«. For en hård landing i Kina handler ikke om recession - den handler om at den økonomiske vækstrate bliver halveret, skriver det amerikanske nyhedssite CNBC.

Mens de mere optimistiske fremskrivninger af den økonomiske model for Kina siger, at væksten i 2013 bliver 7,4 procent og ned til seks procent i 2017, så leger Societe Generale med, at væksten i indeværende år falder til tre procent i andet halvår, så årets vækst ender på seks. Sker det, kan investorerne på verdens børser godt gøre sig klar til at reagere.

Societe Generale forudser, at en sådan nedgang i vækst vil medføre et kollaps i verdens råvarepriser. Specielt metal vil mærke konsekvensen - metalpriserne ventes at ville dykke med 30-40 procent, da Kina efterhånden er verdens fabrikshal, der forbruger 40 procent af verdens udvundne metaller. Olieprisen vil også tage kursen sydpå - faldet kan i investeringsbankens optik sagtens udgøre 30 procent.

Fordi Kina i dag er verdens næststørste økonomi, vil en halvering af den kinesiske vækst få hele klodens økonomiske vækst til at falde markant. Det fra 2,6 til 1,3 procent i 2013.

Der er tale om et rædselsscenarie, som Societe Generale sætter op. Alligevel er konsekvenserne så store - og sandsynligheden høj nok - til at investeringsbanken advarer investorer mod at ignorere den.

»Vi mener, at mange investorer er relativt uforsigtige, når det kommer til risikoen for en hård landing. Det kan ende med at blive en bekostelig fejltagelse,« står der i investeringsbankens seneste strategirapport, skriver CNBC.

Societe Generale minder dog om, at den fortsat tror, at den hårde landing er et ekstremt scenarie. Investeringsbanken forventer stadig, at landingen bliver langt blødere. Det blandt andet fordi de kinesiske myndigheder er opmærksomme på problematikken og givetvis vil gøre alt for at modvirke udviklingen, hvis der skulle komme tegn på en hurtig nedkøling af økonomien.