Storbank fra himmel til helvede: Har denne mand den nødvendige brutalitet?

Nordens største bank er dumpet ned i et underskudshul. Den nye topchef, danskeren Frank Vang-Jensen, skal nu overbevise alle om, at han er den rigtige til med lige dele snilde og brutalitet at bringe Nordea tilbage på vindersporet. Første eksamen er fredag i London.

Den nye Nordea-topchef, Frank Vang-Jensen, har her smidt slipset. På kapitalmarkedsdagen i London må han dog nødvendigvis igen stramme slipseknuden og overbevise alle om, at han er den rigtige til at genrejse Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Så kom braget i Nordea. Fortiden har indhentet Nordens største bank. Det handler om fortidens mangler og ledelsesfejl blandt andet på det altafgørende IT-område. Nu skal den regning og en række andre regninger betales.

På få år er storbankerne skiftet fra et liv i himlen til et liv i helvede. Modsat under finanskrisen for ti år siden er storbankerne dog ikke i økonomisk krise, men derimod i en voldsom tillidskrise. Det er i det miljø, at bankerne skal foretage et geværgreb med fortiden.

Store fyringsrunder i både Nordea og Danske Bank er uundgåelige. Spørgsmålet er blot, hvor omfattende og dramatiske de bliver. Ingen tvivl om, at begge storbanker vil forsøge at friholde besparelser på de udadvendte kundefunktioner. Bankerne er i forvejen i bad standing, og blodige fyringstogter vil gøre ondt værre i det omgivende samfund.

»På få år er storbankerne skiftet fra et liv i himlen til et liv i helvede.«


Derimod må det forventes, at en række interne funktioner skal igennem den berømte tættekam. Men det er ikke nogen let operation. Nordea har været tvunget til på få år at ansætte et par tusinde ekstra på compliance-området i kølvandet på de mange problemer med hvidvask, udbytteskat osv.

Den nye Nordea-chef, Frank Vang-Jensen, tager sammen med sin ligeledes nye formand, Torbjörn Magnusson, et gevaldigt opgør med fortidens ledelse og drift af Nordea. Samlet pris er ti mia. kroner og dermed et underskud på det seneste kvartal. En blanding af IT-omkostninger, hensættelser til fratrædelser og ekstra hensættelser til tab på kunderne.

Dermed skifter Nordea i løbet af meget få år fra rekordoverskud til underskud. Det er dramatisk. Det skal dog med, at der »blot« er tale om et enkelt kvartal, et oprydningskvartal kan man kalde det. Og det skal med, at den nye Nordea-topledelse tager ekstraordinært hårdt fat kort tid efter tiltrædelsen.

På den måde bliver luften renset, dårligdomme ført tilbage til den tidligere ledelse og vejen banet for, at Nordea-ledelsen kan levere på forventningerne fremover. Nordea har således en målsætning om et afkast på egenkapitalen i 2022 på over ti procent.

Trods det aktuelle underskud i Nordea er storbanken ikke i krise, men udfordret på den basale bankforretning. Banken er velpolstret, og tabene på kunderne fremover forventes at ligge på et historisk lavt niveau.

For at forstå Nordeas aktuelle sundhedstilstand er det vigtigt at kigge lidt tilbage i tiden. Nordea kom flot igennem finanskrisen i 2008/2009 og var på et tidspunkt en af Europas absolut bedste banker. Men så dukkede IT-problemerne op. Nordea havde i for lang tid været alt for fokuseret på bundlinjen og afkastet til aktionærerne og »glemt« at forny og investere i ny teknologi.

Det arbejde blev igangsat i 2015/2016, og derfor er det overraskende, at der nu tages en ekstraordinær nedskrivning på IT på 5,5 mia. kroner. Det må betyde, at en stor del af IT-satsningen ganske enkelt er slået fejl. Det er i det lys, man skal se fratrædelsen af den tidligere nummer to i Nordea, finanschefen Torsten Hagen Jørgensen. Han var også ansvarlig for IT.

Selv om Nordea-underskuddet bliver modtaget med chok og betegnet som en bombe, er det overraskende, at Nordea-aktien stort set ikke bevæger sig. Tab på IT samt oprydning i øvrigt og annoncerede besparelser på omkostningssiden med massefyringer opvejer stort set hinanden.

Nordeas nye topchef, Frank Vang-Jensen, har haft en forunderlig rejse. For få år siden blev han fyret som topchef i Svenska Handelsbanken og af bankens formand betegnet som uduelig som topchef. Senere dukkede Vang-Jensen op som ansvarlig for Nordea Danmark og nu ansvarlig for at få bragt Nordens største bank tilbage på vindersporet.

Første lakmusprøve på, om Vang-Jensen har, hvad der skal til, får vi et fingerpeg om fredag på Nordeas kapitalmarkedsdag i London. Her skal han overbevise det internationale kapitalmarked om, at Nordea med ham ved roret har den rigtige retning og strategi. Men også brutalitet til at gennemføre de nødvendige omkostningsreduktioner.

Nordea-aktiens børskurs fastsættes ikke af hverken finske, svenske eller danske aktionærer. Aktien prisfastsættes af globale investorer, som skal overbevises om, at Nordea er en international aktie, som de nødvendigvis må have i porteføljen.

Derfor er Frank Vang-Jensen til sin første store eksamen i London fredag.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator

»Frank Vang-Jensen skal overbevise om, at han har, hvad der skal til – af snilde og brutalitet – til at genrejse Nordea.«