Stor gæld i små virksomheder

Kapitalstruktur. De mindre og mellemstore virksomheder har i gennemsnit en gæld, der er fire gange større end deres egenkapital.

Turen til banken eller andre finansieringskilder er velkendt for Danmarks mindre og mellemstore virksomheder (mmv'er). De låner så mange penge, at de i gennemsnit er markant hårdere gældsat end landets største virksomheder.

Således har mmv'erne i snit en samlet gæld, der er fire gange større end deres egenkapital.

Det viser en ny analyse af ErhvervsBladets MMV-Indeks, som tager temperaturen på 490 virksomheder med op til 250 ansatte. Til sammenligning har de store ikke-finansielle virksomheder i fondsbørsens C20-indeks blot en samlet gæld, der er 1,4 gange større end deres egenkapital.

Trods den store gæld hos mmv'erne er niveauet, som svarer til en gennemsnitlig soliditet på 20 procent, ikke alarmerende højt. Tværtimod fortæller tallene ifølge finansieringseksperter om et naturligt leje for aktiv brug af gæld til finansiering af virksomhedernes aktiviteter.

- Niveauet er meget passende for virksomheder, som arbejder med gæld. Tallene afspejler blandt andet, at mange virksomhedsejere gerne trækker penge ud af deres virksomheder og op i holdingselskaber, siger Carsten Collin, leder af revisionsfirmaet Ernst & Youngs mmv-afdeling.

Fristende men farligDen udstrakte brug af gæld giver mmv'erne mulighed for at foretage flere investeringer, end de umiddelbart selv kan finansiere. Dermed kan de udnytte markedsmæssige muligheder og sætte turbo på deres vækst. Selv om gæld således kan være fristende, lurer der også farer ved at gældsætte sin virksomhed. Eksempelvis har mmv'erne ifølge MMV-Indekset primært kortfristet gæld, typisk i form af kassekreditter, og det kan give problemer.

Denne finansiering har typisk variabel rente, og dermed er virksomhederne udsatte overfor rentestigninger. Desuden skal ledelsen bruge ressourcer på løbende at sikre sig kreditmulighederne, da långiver i mange tilfælde kan opsige kortfristet gæld med helt ned til en dags varsel.

- Kortfristede lån med variable renter kan udgøre et problem, hvis renterne stiger. Så rammes indtjeningen og dermed muligheden for vedligeholde lånene, og det er selvsagt en dårlig spiral som kan ende i en konkurs, forklarer partner Kent Hedegaard fra revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers.