Stor eksportstigning aflyser krisesnak om tysk økonomi

Nye gode eksporttal dæmper frygten for, at Europas største økonomi er på vej mod en krise.

Foto: Dado Ruvic.
Læs mere
Fold sammen

Berlin. Tysklands eksport steg mere end ventet i august og udgjorde den største eksportstigning i over seks år, hvilket fjerner frygten for, at Europas største økonomi er på vej mod en krise.

De sæsonjusterede tal fra Tysklands føderale kontor for statistik viser en stigning i eksporten på 5,4 procent, hvilket er den største stigning siden maj 2010.

Den tyske import steg 3,0 procent.

De nye data opfattes som et signal om, at eksporten, der har været aftagende, mod forventning vil bidrage afgørende til den økonomiske vækst i forbundsrepublikken i tredje kvartal.

En meningsmåling foretaget af nyhedsbureauet Reuters havde indikeret en stigning i eksporten på 2,2 procent og en stigning i importen på 0,7 procent.

De nye tal har øget det sæsonkorrigerede handelsoverskud til 22,2 milliarder euro, hvilket svarer til cirka 166 milliarder kroner.

Optimismen i det tyske erhvervsliv steg også markant mere end ventet i september, viser Ifo-indekset, som hver måned indikerer stemningen blandt investorerne i Europas største økonomi, skriver nyhedsbureauet dpa.

Moralen blandt tyske erhvervsledere faldt i august på grund af udbredt bekymring over briternes beslutning om at forlade EU.

Men de seneste tal fra det nøje overvågede indeks fra Ifo-instituttet i München viser en klar stigning i indekset, som er baseret på interviews med over 7000 virksomheder.

Indekset steg i september til 109,5, hvilket er det højeste niveau siden maj 2014.

»Virksomhederne er klart mere optimistiske end i de foregående måneder. De er også mere tilfredse med deres aktuelle økonomiske situation,« sagde lederen af IFO, Clemens Fuest sidst i september.

/ritzau/Reuters